Baneheia-granskere kan komme fra utlandet

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl da hun kommenterte Riksadvokatens avgjørelsen om Baneheia-dømte Viggo Kristiansen i oktober. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl da hun kommenterte Riksadvokatens avgjørelsen om Baneheia-dømte Viggo Kristiansen i oktober. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Baneheia-saken varsler justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) det som kan bli den største granskningen av rettsaktører i nyere tid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Aftenposten har arbeidet med et uavhengig utvalg nå startet i Justis- og beredskapsdepartementet. Mehl vil imidlertid vente med å oppnevne medlemmer i utvalg til saken er ferdig behandlet i domstolene.

– Utvalget vil få et mandat som omfatter alle ledd: fra etterforskningen og påtalemyndigheten og til domstolene og Gjenopptakelseskommisjonen, sier Mehl.

Hun vil se utover Norges grenser for å sikre et utvalg som hun mener skal ha tilstrekkelig uavhengighet.

– Det kan bli aktuelt å hente inn noen medlemmer fra andre land, for eksempel fra Sverige og Danmark, sier justisministeren.

Påtalemyndigheten mener det ikke finnes grunnlag for at Viggo Kristiansen er skyldig i Baneheia-saken og vil nedlegge påstand om frifinnelse. Domsavsigelsen holdes 15. desember.

– Skulle den rettskraftige avgjørelsen være i tråd med Riksadvokatens vurdering, vil dette være en rettsskandale som mangler sidestykke i Norge, sa Mehl da avgjørelsen ble kjent.