Lite rester av plantevernmidler i mat

Mat dyrket i Norge inneholder færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land, viser en undersøkelse fra Mattilsynet.
Mat dyrket i Norge inneholder færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land, viser en undersøkelse fra Mattilsynet. Foto: Frank May / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mat dyrket i Norge inneholder færre plantevernmiddelrester enn produkter fra andre land, viser en undersøkelse fra Mattilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

68 prosent av prøvene av norske produkter var helt uten funn av plantevernmiddelrester, viser Mattilsynets overvåkings- og kartleggingsprogram.

Til sammenligning var 35 prosent av prøvene fra resten av EU/EØS uten funn, og 30 prosent av prøvene fra resten av verden.

I norske matvarer var det ingen overskridelser. I 0,5 prosent av prøvene fra EU/EØS var det overskridelser (to prøver), og i 5,7 prosent av prøvene fra resten av verden (22 prøver).

Overskridelsene ble funnet i blant annet appelsiner, bringebær, tørkede bønner, fersken, kirsebær, ris, spinat og vårløk.

Are Sletta, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon for kjemisk mattrygghet, sier de ser at innholdet av plantevernmiddelrester i matvarer er lavt.

– Overvåkingsprogrammet bekrefter særlig den gode situasjonen vi har for produksjonen av frukt og grønnsaker i Norge, sier Sletta.