Lagmannsretten vil løslate dronesiktede Andrej Jakunin

Advokat Bernt Heiberg er forsvarer for Andrej Jakunin som er pågrepet for droneflyging på Svalbard.
Advokat Bernt Heiberg er forsvarer for Andrej Jakunin som er pågrepet for droneflyging på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Pool / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lagmannsretten har bestemt at dronesiktede Andrej Jakunin, som ble pågrepet mandag i forrige uke, skal løslates fra varetekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er godt fornøyd med at lagmannsrettens flertall slår fast at loven ikke er brutt, og at fengsling dermed ikke kan skje, sier hans forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Lagmannsretten slår fast at det ikke er straffbart å fly fritidsdrone i Norge, fortsetter han.

– Følgelig kan ikke Jakunin mistenkes for å ha brutt noen lov, og må løslates, sier Elden.

Andrej Jakunins andre forsvarer, advokat Bernt Heiberg, er på vei til fengselet i Tromsø hvor Jakunin har sittet varetektsfengslet.

Dissens

Kjennelsen ble avsagt under dissens. To av tre lagdommere mener at privatpersoners droneflyging ikke omfattes av sanksjonene mot Russland.

Foruten Jakunin er tre andre russere pågrepet og varetektsfengslet for droneflyging i Norge.

Jakunin ble pågrepet i Hammerfest mandag i forrige uke, siktet for droneflyging på Svalbard. 47-åringen ble i Vestre Finnmark tingrett onsdag i forrige uke varetektsfengslet i to uker, men anket fengslingen til Hålogaland lagmannsrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Britisk statsborger

Mannen, som har russisk og britisk statsborgerskap, anser seg som britisk, og mener derfor at forbudet for russere mot å fly drone ikke gjelder ham.

– Jeg er en britisk statsborger som har gyldig droneoperatørlisens og pilot-ID utstedt av britiske myndigheter. Jeg fløy og opererte en lett, ikke-kommersiell drone mens jeg seilte rundt Spitsbergen, sa Jakunin i en pressemelding sendt ut av hans forsvarere mandag.

Han omtaler droneflygingen som hobbyflyging og erkjenner ikke straffskyld.