Åpen for alle - alltid

Museer kan bli tvunget til å gi kunstnere faste honorarer

Kulturminister Anette Trettebergstuen jobber med en ny stortingsmelding om kunstnerpolitikk. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB
Kulturminister Anette Trettebergstuen jobber med en ny stortingsmelding om kunstnerpolitikk. Arkivfoto: Geir Olsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturministeren vurderer et forslag om at museer og gallerier må forplikte seg til å følge fastsatte honorarsatser når de mottar penger over statsbudsjettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Klassekampen er dette er et av forslagene som departementet vurderer som en del av en ny stortingsmelding om kunstnerpolitikk. Det handler om å erstatte utstillingsvederlagsordningen med krav i tilskuddsbrev.

– Kunstnere må stå med lua i hånden i altfor stor grad. Det er en arbeidstakergruppe i Norge som blir dårlig behandlet sammenlignet med veldig mange, sier kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap).

– Fordi en del institusjoner og andre aktører har skaltet og valtet med kunstnere opp gjennom tida, har staten gått inn og tatt det ansvaret som institusjoner som arbeidsgivere egentlig skulle ha tatt, for eksempel gjennom ordninger som utstillingsvederlag, sier hun videre.

Stortingsmeldingen kommer i løpet 2023. Innspillrunden hadde frist for litt under en måned siden.