Over 100.000 sysselsatt i norsk sjømatnæring

Sjømatnæringen er blant Norges viktigste distriktsnæringer og næringen har størst betydning for verdiskaping og sysselsetting i Vest- og Nord-Norge. Her fra et anlegg for lakseoppdrett med i Sjona, på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Sjømatnæringen er blant Norges viktigste distriktsnæringer og næringen har størst betydning for verdiskaping og sysselsetting i Vest- og Nord-Norge. Her fra et anlegg for lakseoppdrett med i Sjona, på Helgelandskysten. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjømatnæringen opplevde en sterk vekst i fjor og antall sysselsatte har passert 100.000. Næringen står nå for rundt tre prosent av statens skatteinntekter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall sysselsatte økte med 13.000 personer til 105.900 som direkte og indirekte jobber i næringen. Inkludert ringvirkningene var verdiskapingen på 120 milliarder kroner, og skatteeffekten utgjorde 34 milliarder kroner.

Det kommer fram i en ny rapport fra Menon Economics, Nofima og Norce. Ifølge rapporten er veksten i havbruksnæringen den største vekstdriveren.

– Nå har vi fasiten for 2021, og vi ser at næringen har løftet seg og setter nye rekorder for verdiskaping, eksport og sysselsetting, sier analyseansvarlig Jonas Erraia i Menon Economics.

Sjømatnæringen er blant Norges viktigste distriktsnæringer og næringen har størst betydning for verdiskaping og sysselsetting i Vest- og Nord-Norge.

I Vestland er rundt 17.200 personer direkte eller indirekte sysselsatt i sjømatnæringen, fulgt av Møre og Romsdal med 16.500, Nordland med 12.900, Troms og Finnmark med 12.700, Trøndelag med 12.100 og Viken med 10.800 personer.

Den samlede skatteeffekten i 2021 var på 34 milliarder kroner, rundt 4 milliarder mer enn i 2020. Norges samlede skatteinntekter var i 2021 på om lag 1.100 milliarder kroner, og dermed utgjør direkte og indirekte skatter fra sjømatnæringen rundt tre prosent av statens skatteinntekter.