En av fire møter ikke til mammografi

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjansen for å overleve brystkreft er bedre jo tidligere den oppdages. Likevel unnlater mange å møte til mammografi for å sjekke seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av fire benytter seg ikke av tilbudet, skriver VG. Blant dem som ikke møter opp, har flest innvandrerbakgrunn.

Kvinner med innvandrerbakgrunn får sjeldnere brystkreft, men når de gjør det er sykdommen ofte mer alvorlig, skriver avisen.

Overlege Sameer Bhargava ved Akershus universitetssykehus er også forsker ved Kreftregisteret og har forsket på nettopp kreft blant kvinner med innvandrerbakgrunn.

– De fleste er positive til mammografi, men det er gjerne andre ting i livet som prioriteres. Noen kan sette familiens behov fremfor egne. Noen er utrygge på hvordan undersøkelsen gjøres, og noen kan være bekymret for at en mann skal undersøke dem, sier Bhargava.

Solveig Hofvind, som leder mammografiprogrammet i Norge, sier de gjør sitt beste for å informere alle kvinner om mammografi, og at de ser på hvordan den kan nå flere.

Jordmor og prosjektleder Marit Stene Severinsen i Norske Kvinners Sanitetsforening mener det er nødvendig med flerkulturell forståelse i helsetjenesten, at fastlegene bør snakke om mammografi med sine pasienter, og at det bør finnes lavterskeltilbud kvinner kan oppsøke.