Riksadvokaten vil etterforske Jan Helge Andersen videre

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud ønsker å etterforske Jan Helge Andersen videre etter at det fredag ble klart at han innstiller på frifinnelse av Viggo Kristiansen. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud ønsker å etterforske Jan Helge Andersen videre etter at det fredag ble klart at han innstiller på frifinnelse av Viggo Kristiansen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud bekrefter at Jan Helge Andersen vil bli videre etterforsket etter frifinnelsen av Viggo Kristiansen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Andersens tilfelle etterforsker vi saken videre med sikte på ytterligere avklaring av Andersens rolle, sa Maurud på fredagens pressekonferanse.

– Jeg kan ikke si noe mer om Andersens situasjon, sa Maurud, som bekrefter at etterforskningen vil intensiveres i Andersen tilfelle når lagmannsretten har avsagt dom i gjenåpningssaken mot Kristiansen.

Jan Helge Andersen ble i 2002 dømt i lagmannsretten til 19 års fengsel for medvirkning til voldtekt av Lena Sløgedal Paulsen (10) og for drap på hennes venninne Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i Kristiansand i mai 2000. Han ble imidlertid frikjent for å ha voldtatt og drept Sløgedal Paulsen. Andersen pekte på kameraten Viggo Kristiansen som hovedmann og initiativtaker til drapene. Andersen ble prøveløslatt i 2016 etter å ha sonet 16 år i fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viggo Kristiansen har hele tiden nektet for å ha hatt noe med saken å gjøre, men ble dømt til 21 års forvaring. Fredag ble det klart at Riksadvokaten mener Kristiansen bør frifinnes.

Baneheia-saken har blitt etterforsket på nytt etter at saken til Viggo Kristiansen i fjor ble gjenopptatt. Nye prøvemetoder av DNA-funn fra etterforskningen for 22 år siden har avdekket arvemateriale fra Jan Helge Andersen på begge ofrene, også Lena Sløgedal Paulsen.

Det skal ikke ha blitt funnet DNA-spor fra Viggo Kristiansen i forbindelse med den nye etterforskningen.