FHI-direktør bekymret for influensaepidemien

Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) sier de er særlig bekymret for influensasituasjonen i år fordi vi kan få en type influensavirus i år som små barn ikke har møtt. Da kan de bli ekstra syke.
Overlege Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) sier de er særlig bekymret for influensasituasjonen i år fordi vi kan få en type influensavirus i år som små barn ikke har møtt. Da kan de bli ekstra syke.  Foto: Berit Roald / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn har dårligere immunforsvar mot influensa etter to år med pandemi. Det kan ramme barn hardt, sier FHI-direktør til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste to influensasesongene har det vært strenge smitteverntiltak som har hindret viruset fra å spre seg i Europa. Det kan gjøre at folk i Norge har et dårligere immunforsvar enn ellers. Og i år kan en bølge av forkjølelsesvirus, korona og influensa treffe samtidig.

Are Stuwitz Berg, direktør for smittevern og vaksine i FHI, sier til TV 2 at influensasesongen ikke er helt i gang ennå, men han er klar på at risikogruppene, eldre og de med underliggende sykdom, bør ta imot tilbudet om en boosterdose mot corona i tillegg til en influensavaksinen.

– Vi har cirka 100 nye innleggelser i uken og bare fem prosent trenger intensivbehandling, men vi har fortsatt 20–30 dødsfall i uken med corona, minner han om.

Han legger til at tallene er fire til fem ganger høyere i eksempelvis Danmark, Tyskland og Frankrike.

– Men vi er særlig bekymret for influensasituasjonen som vi har sett lite av de to-tre siste sesongene. Aller mest bekymret er vi kanskje for barna, fordi vi kan få en type influensavirus i år som små barn ikke har møtt. Da kan de bli ekstra syke, sier Berg.