Mann pågrepet i utleveringssak til Rwanda

En mann i 40-årene ble tirsdag pågrepet av Kripos. Mannen er begjært utlevert til Rwanda for deltakelse i folkemord.

– Kripos har gjort flere undersøkelser knyttet til bakgrunnen for utleveringsbegjæringen i forkant av pågripelsen, men det er fortsatt tidlig i undersøkelsene. Vi kan derfor ikke gå inn i detaljene rundt hva vi gjør, sier politiadvokat Thea Elise Kjæraas ved Kripos i en pressemelding.

Mannen fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett onsdag i påvente av utleveringsbegjæringen.

– Kripos' oppgave i denne saken er å innhente informasjon som gjør det mulig for domstolen å avgjøre om det er grunnlag for utlevering, heter det videre i pressemeldingen.

Det har ved flere tidligere anledninger blitt pågrepet personer i Norge, mistenkt for å ha deltatt i folkemordet i Rwanda i 1994. Ved flere tilfeller har spørsmålet om utlevering gått gjennom de ulike instansene i rettsvesenet for å vurdere dette.

Fra april til juli 1994 ble mellom 800.000 og 1 million tutsier og moderate hutuer slaktet ned i et folkemord gjennomført av hæren og hutumilitsene Interahamwe og Impuzamugambi. Det er antatt at opp mot 200.000 personer deltok i folkemordet.