Russer siktet for å ha fløyet droner på Svalbard – fengslet i to uker

Den siktede har erkjent å ha fløyet drone på Svalbard, men det er ikke kjent hvor han skal ha brukt dronene.
Den siktede har erkjent å ha fløyet drone på Svalbard, men det er ikke kjent hvor han skal ha brukt dronene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En 47 år gammel russisk borger ble mandag pågrepet i Hammerfest. Mannen ble onsdag fengslet i to uker, siktet for droneflyging på Svalbard.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiet har fått medhold i varetektsfengsling av en 47 år gammel russisk statsborger i to uker. Mannen har russisk og britisk statsborgerskap, opplyser politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør i en melding til NTB.

Mannen ble fengslet i Vestre Finnmark tingrett onsdag.

47-åringen er siktet for overtredelse av sanksjonsloven paragraf 4 for å ha fløyet drone på norsk territorium på Svalbard.

Det er forbudt for russiske borgere å fly droner i Norge.

Politiet har tatt beslag i droner og elektroniske enheter som er til teknisk gjennomgang. Innholdet fra dronene er av stor betydning for saken, ifølge politiadvokaten.

Ifølge lokalavisen Hammerfestingen skal det dreie seg om to droner.

– Den siktede har erkjent å ha fløyet drone på Svalbard. Politiet begjærte varetektsfengsling med grunnlag i unndragelsesfaren og fikk medhold av retten til det. Det er for tidlig å si noe ytterligere før vi har fått gjennomgått beslagene, sier Indbjør.

Mannen har fått oppnevnt advokat Jens Bernhard Herstad som forsvarer.