Russlands ambassade hardt ut mot fengsling av russere i Norge

Den russiske ambassaden kaller fengslingen av russiske statsborgere som har filmet, tatt bilder eller fløyet med drone for ubegrunnet og diskriminerende.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp).  Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassadøren ønsker ikke å stille til intervju med NTB om situasjonen, men ambassaden har gitt en uttalelse på epost der de retter sterk kritikk mot norske myndigheter.

– Vi registrerer generelt med bekymring den psykosen som utspiller seg i Norge, der lider vanlige turister som åpent har innført utstyr til Norge og igjen åpent filmet den vakre norske naturen uten å skjule deres reiseformål – ikke særlig «spionaktig», ikke sant? skriver ambassaden til NTB.

Videre mener ambassaden menneskerettighetsorganisasjoner bør merke seg det som skjer i Norge med russere.

– Den ubegrunnede og diskriminerende karakter av dette tiltaket vekker også oppsikt, noe som kanskje vil få vurdering av lokale eller internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, skriver ambassaden.

– Paranoia

Ambassaden i Oslo og generalkonsulatet i Kirkenes har oppfordret sine borgere til å følge med på reglene. Ifølge ambassaden er det kritikkverdig at forskriften som forbyr russere å fly i Norge, ikke har nevnt droneflyging direkte. Det har trolig ført til den uheldige situasjonen som har oppstått, skriver ambassaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På de fleste norske offisielle nettsider mangler det informasjonen om droneforbud for russere. Det er veldig vanskelig for en utlending å finne meldingen av Luftfartstilsynet og forskriften som nevnes i medier, skriver ambassaden.

Ambassaden skriver at de raskt rykket ut med informasjon til russere i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ville advare om at situasjonen kan resultere i en skikkelig paranoia, som kan ramme russiske folk fastboende i Norge, turister fra andre land og enhver person med kamera, skriver ambassaden.

Ber om upartisk behandling

Ifølge ambassaden er det spesielt grunn til å være bekymret for saken der fire russiske statsborgere er fengslet i Nordland, uten å ha brukt droner, men bare vanlige kameraer.

– Det er noe som bekymret oss enda mer, fordi man kan neppe forestille seg en turist uten kamera, ikke sant? skriver ambassaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambassaden avslutter med å si at den regner med at sakene vil bli behandlet raskt og upartisk, og at de fengslede russerne vil få reise hjem igjen snart.

Mehl: – Ikke overraskende at vi får denne type saker

Justisminister Emilie Enger Mehl ber folk være årvåkne og melde fra om mulig etterretning.

Mandag ble fire russere varetektsfengslet i Nordland etter å ha blitt stoppet i kontroll i Mosjøen tirsdag i forrige uke. De skal ha fotografert et objekt underlagt fotoforbud.

Fra før av er to andre russere varetektsfengslet i to ulike saker, hvor de skal ha filmet med drone og tatt bilder ved flyplasser. Dette skjer på toppen av flere uker med en rekke droneobservasjoner rundt om i landet.

– Politiet gjør en viktig jobb og er årvåkne, og det er ikke overraskende at vi får denne type saker. Det er viktig for regjeringen å prioritere beredskap nå fordi vi befinner oss i en ny trusselsituasjon, sier Mehl til NTB.

Mandag holdt hun en hasteinnkalt pressekonferanse hvor hun snakket om dronepågripelsene og den nåværende beredskapssituasjonen.