Nordlys: Russland har varslet om omfattende skyteøvelser nær norskegrensa

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter har varslet om at de skal ha omfattende skyteøvelser i Barentshavet ved norskegrensa denne uka, skriver Nordlys.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan tenkes at Russland ønsker å sende et signal til Vesten om kjernefysisk avskrekking ved å vise at man er i stand til å skyte disse rakettene, sier sjefforsker Kristian Åtland ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Nordlys.

Øvelsene skal finne sted i Barentshavet torsdag til lørdag, og russiske militære myndigheter har varslet at de kommer til å øve nord og øst for Varangerhalvøya i Finnmark.

– Varselet angir ikke hvilken type missiler dette handler om. Det kan være sjømålsmissiler, luftvernmissiler eller langtrekkende ballistiske missiler. Sistnevnte type missiler skytes typisk østover mot Kamtsjatka, sier Åtland.

I alt fem områder er angitt i ulike NOTAM-varsler som ble sendt ut tirsdag (NOTAM – Notice to airmen). Øvingsaktiviteten skal foregå fra torsdag til lørdag. Det angitte området som ligger nærmest Norge er nord og øst for Varangerhalvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror at man på norsk side opplever det som skjer som rutinepreget aktivitet. Det er ingen norske eller allierte flåteøvelser i området, sier forskeren.

– Spenningsnivået mellom Nato og Russland er lavere i nord enn i Svartehavet og Østersjøen. Så kan man selvsagt ikke utelukke at en videre eskalering av krigen få konsekvenser i våre områder, sier han videre.