Nattens viktigste nyheter

Foto: Lee Jin-man / AP / NTB
Foto: Lee Jin-man / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til tirsdag 4. oktober.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea avfyrte rakett mot Japan

Nord-Korea har avfyrt en mellomdistanserakett mot øst. Japanske myndigheter ba innbyggere om å søke tilflukt, men raketten fløy over land og endte i sjøen.

Det er første gang på fem år at Nord-Korea avfyrer en rakett rettet mot Japan. Japan og Sør-Korea har begge innkalt til sikkerhetsmøter. Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol sa at de vil diskutere Nord-Koreas «hensynsløse atomprovokasjoner», som vil bli møtt med kraftig respons fra Sør-Korea og det internasjonale samfunn.

Den japanske regjeringen ba innbyggere søke tilflukt, og togtrafikken ble midlertidig stanset to nordøstlige regioner.

Ukrainere raser mot Musk etter Twitter-melding

Tesla-gründeren Elon Musk har fått et vell av rasende reaksjoner etter at han skrev på Twitter at Russland bør beholde Krim-halvøya.

Musk foreslår i meldingen en forhandlingsløsning på krigen som han vil at folk skal stemme ja eller nei til. Blant forslagene er at det skal holdes nye folkeavstemninger i de ukrainske fylkene som Russland har annektert, men da under FN-overvåking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Will Smith-film får premiere etter Oscar-slaget

Spillefilmen «Emancipation» ble holdt tilbake etter at hovedrolleinnehaver Will Smith slo Chris Rock under Oscar-utdelingen. I desember får filmen premiere.

Slavefilmen har et budsjett på 120 millioner dollar og er regissert av Antoine Fuqua. Den er en av Apples mest profilerte produksjoner til nå, og var ventet å bli en Oscar-kandidat i år.

Ap-topp: – Skal vi bidra med energi til Europa, må vi lete i nord

Aps energitopp på Stortinget har tro på norsk oljeproduksjon etter 2050 og er en helhjertet tilhenger av boring i Barentshavet. Marianne Sivertsen Næss (Ap) fra Hammerfest, leder i Stortingets energi og miljøkomité.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Helt klart. Man vet at det er i Barentshavet at store deler av de uoppdagede kraftressursene befinner seg. Jeg mener det er helt naturlig at det er her man øker innsatsen og leter mer. Skal vi bidra inn med energi til Europa, må vi lete i nord, for leter vi ikke, gjør vi heller ikke funn. Det er bare når vi gjør funn at vi kan utvikle og eksportere mer, sier Marianne Sivertsen Næss.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sparekniven svinges over FHI – Stoltenberg bekymret

Folkehelseinstituttet (FHI) venter kraftige kutt fremover og direktør Camilla Stoltenberg er bekymret. Det er anslått at nærmere 250 stillinger kan forsvinne.

Nå er det over tusen ansatte i instituttet, men før pandemien var det rundt 900 og det ventes at FHI skal tilbake til dette nivået. Camilla Stoltenberg skriver til Aftenposten at hun forventer og forstår at bevilgningene til korona reduseres.

– Samtidig har vi ansvar for å beskrive risikoen det kan innebære. Vi er bekymret fordi nedtrappingen og avviklingen av tilleggsbevilgningene skjer raskere enn bortfallet av oppgaver, skriver Stoltenberg.