Åpen for alle - alltid

Søreide: Krigen mot Ukraina har gått inn i en mer alvorlig fase

Ine Marie Eriksen Søreide (H) fordømmer Russlands annektering av ukrainske områder.
Ine Marie Eriksen Søreide (H) fordømmer Russlands annektering av ukrainske områder. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag gikk Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina inn i en enda mer alvorlig fase, sier Ine Eriksen Søreide (H) om annekteringen av ukrainske områder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Putin er en totalitær leder, og han og hans medløpere har organisert såkalte «folkeavstemninger» med det ene formål å ulovlig kunne annektere fire nye regioner i Ukraina.

Russland erklærte formelt fredag at de ukrainske områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja tilhører Russland, noe både Nato, EU og en rekke land, deriblant Norge, har fordømt.

– Dette er folkerettsstridige og fullstendig illegitime skinnprosesser fra russisk side, og har ingen plass i en moderne og demokratisk verden. Vi fordømmer de ulovlige anneksjonene av ukrainsk land, sier Søreide, som er leder av utenrikskomiteen på Stortinget.

Søreide mener den angivelige sabotasjen av Nord Stream-rørledningene og observasjoner av droner ved norske olje- og gassinstallasjoner gjør at krigen nå oppleves nærmere enn noen gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ubehagelig, og jeg har stor forståelse for at mange nå er bekymret og redde, sier Søreide.

Hun er positiv til den økte beredskapen og tilstedeværelsen ved områdene rundt norske olje- og gassinstallasjoner og ved grensen til Russland.

– Jeg forventer og er trygg på at regjeringen har tett kontakt med og jobber sammen med våre naboland og Nato. Det er viktig at Norge møter denne dramatiske utviklingen på en enhetlig måte sammen med våre allierte.