Høyre vil stanse russisk forskningstokt

Jeg forventer at det gjøres nye vurderinger i etterkant av de utviklingen som har vært de siste dagene, sier Ine Eriksen Søreide (H).
Jeg forventer at det gjøres nye vurderinger i etterkant av de utviklingen som har vært de siste dagene, sier Ine Eriksen Søreide (H). Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et russisk forskningsfartøy har fått tillatelse til å drive forskning på norsk kontinentalsokkel. Det bø regjeringen revurdere, sier Ine Eriksen Søreide.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere forsvars- og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) sier til Dagbladet at hun mener regjeringen må revurdere tillatelsen til det russiske forskningsfartøyet Akademik Sergey Vavilov.

– Det er relevant å spørre om vurderingene fortsatt står seg, også etter det som har skjedd i Østersjøen. Jeg forventer at det gjøres nye vurderinger i etterkant av de utviklingene som har vært de siste dagene, sier den tidligere forsvars- og utenriksministeren til Dagbladet.

Forskningsfartøyet, som tilhører Shirshov-instituttet i Moskva, har fått tillatelse til å drive et forskningstokt for perioden 26. august til 22. oktober.

I begynnelsen av september advarte forsker Ina Holst-Pedersen Kvam ved Forsvarets høgskole Sjøkrigsskolen om Akademik Sergey Vavilovs potensial for å drive både med etterretning og sabotasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge overvåkingstjenesten for skip, Marine Traffic, ligger «Akademik Sergey Vavilov» for tiden til havn i den russiske enklaven Kaliningrad.

Utenriksdepartementet uttaler til Dagbladet at andre land må sende en søknad når de vil forske i norske havområder.

– En søknad om forskning i territorialfarvannet kan Norge nekte. Utenfor territorialfarvannet, altså lenger ut enn 12 nautiske mil fra kysten, kan kyststaten derimot bare nekte forskning i noen få tilfeller, uttaler UD.