Kan bli skattetap for kommuneeid energiselskap i Bergen

Bergen kommune kan få lavere inntekter enn ventet som følge av regjeringens forslag om økt skatt for oppdrettsselskaper og kraftselskaper.
Bergen kommune kan få lavere inntekter enn ventet som følge av regjeringens forslag om økt skatt for oppdrettsselskaper og kraftselskaper. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergen kommune kan få lavere inntekter som følge av økt skatt for det delvis kommuneeide energiselskapet Eviny. Det kan få konsekvenser for kommunebudsjettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eviny anslår at de må betale 2,5 milliarder kroner ekstra i skatt i 2022 som følge av regjeringens forslag til skatteøkning for oppdrettsselskaper og kraftselskaper, skriver Bergensavisen.

Bergen kommune eier 37,75 prosent av Eviny, og økte utgifter betyr mindre inntekter for både selskapet og kommunen.

– Vi aner ikke rekkevidden av disse endringene ennå, men vi må forvente at utbyttet reduseres. Usikkerheten er et forstyrrende element i budsjettplanleggingen vår, sier finansbyråd Per-Arne Larsen (V).

Han la i forrige uke fram et stramt budsjett med få satsinger og flere kutt.

I tillegg til at utgiftsnivået har steget generelt, anslår kommunen at strømutgiftene på kommunale bygg vil øke med rundt en halv milliard kroner. Kommunen har lagt til grunn en kompensasjon fra staten på 130 millioner kroner, som er langt unna å dekke de økte kostnadene.

Statsbudsjettet legges fram i neste uke, og Larsen har klare forventninger til innholdet.

– Foreløpig vet vi ikke hva vi vil få tilbake i form av inntekter fra staten, men vi både forventer og håper at det vil dekke en betydelig andel av våre ekstrakostnader, sier han.