Ingrid Aunes minnepris til professor Inger Skjelsbæk

Ingrid Aune var ordfører i Malvik og mistet livet i en båtulykke i 2019. Det deles ut en minnepris i hennes navn. Arkivfoto: Ole Martin Wold / NTB
Ingrid Aune var ordfører i Malvik og mistet livet i en båtulykke i 2019. Det deles ut en minnepris i hennes navn. Arkivfoto: Ole Martin Wold / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Inger Skjelsbæk får Ingrid Aunes minnepris for sitt langvarige arbeid mot seksualisert vold i krig, blant annet i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Klassekampen omtaler priskomiteen Skjelsbæk som en pioner innen norsk fredsforskning.

Hun er en uredd stemme som setter søkelys på kvinnenes situasjon og den seksualiserte volden som foregår i Ukraina akkurat nå, sier Marianne Marthinsen, som er styreleder for Ingrid Aunes minnepris.

Døde i båtulykke

Sommeren 2019 døde Ap-politiker Ingrid Aune i en båtulykke, bare 33 år gammel. Aune var politisk rådgiver i Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet og ble som 29-åring ordfører i Malvik kommune i Trøndelag.

Etter Aunes død opprettet venner en minnepris for å videreføre hennes engasjement for nedrustning, fredsarbeid, likestilling og kvinners rettigheter i konflikt.

– Jeg er overrasket og veldig beæret over å få denne prisen. Jeg kjente ikke Aune personlig, men husker engasjementet hennes, sier Skjelsbæk til Klassekampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske overgrep i Ukraina

Prisvinneren er for tiden i Sarajevo for å intervjue kvinner som har fått barn etter overgrep i krig. Etter den russiske invasjonen av Ukraina har Skjelsbæk vært aktiv for å belyse bruken av seksuelle overgrep fra russisk side.

– Vi har ennå ikke tall, men omfanget later til å være omfattende. Noe av grunnen til at vi vet det, er at mange av ofrene tør snakke om det, sier hun.

Utdelingen skjer på Litteraturhuset i Oslo på Ingrid Aunes bursdag, 19. oktober. Prisen består av 30.000 kroner og et diplom.