DN: Tyskland og Storbritannia presset på under norsk sokkelstreik

Regjeringen og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen grep inn med tvungen lønnsnemnd i sokkelstreiken i sommer. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB
Regjeringen og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen grep inn med tvungen lønnsnemnd i sokkelstreiken i sommer. Arkivfoto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia og Tyskland la press på Norge før regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd i streiken på norsk sokkel i sommer, skriver Dagens Næringsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjedde gjennom henvendelser til ambassadene i London og Berlin, ifølge avisa.

I et notat fra ambassaden i London som Dagens Næringsliv har fått tilgang til, het det blant annet følgende:

«I den alvorlige situasjonen man er i Europa nå, både sikkerhets- og energimessig, anser man på britisk side at dette ikke er et spørsmål som kan løses utelukkende ut fra Norges nasjonale interesser.»

Arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) opplyser at det er sjelden kost at andre land blander seg i norske streiker.

– Denne kontakten viser at landene var svært bekymret for europeisk forsyningssikkerhet og så alvorlig på en mulig reduksjon i norske gassleveranser i en svært krevende geopolitisk situasjon, uttaler Persen i en epost.

Samtidig er hun ifølge avisa ordknapp når hun blir spurt om hvor avgjørende henvendelsen fra Tyskland og Storbritannia var for beslutningen om tvungen lønnsnemnd.

Streiken brøt ut 5. juli i sommer, og regjeringen grep inn etter 20 timer. Det var varslet opptrapping både 6. og 9. juli. Med den siste opptrappingen ville over halvparten av Norges daglige gasseksport ha falt bort.