Flere kyr blir skadd av søppel i naturen

Brusbokser på avveie kan ende opp som skarpe metallbiter i foret til norske husdyr, noe som igjen kan føre til store lidelser og at dyret dør eller må avlives. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB
Brusbokser på avveie kan ende opp som skarpe metallbiter i foret til norske husdyr, noe som igjen kan føre til store lidelser og at dyret dør eller må avlives. Illustrasjonsfoto: Carina Johansen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor ble fordøyelsesproblemet kvast registrert hos 1400 kuer, okser og kalver, sju prosent flere enn året før. Problemet skyldes skarpe gjenstander i foret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene kommer fram i Husdyrkontrollen for melkekyr, også kjent som Kukontrollen, skriver Nationen. Kvast fører til store lidelser hos dyrene.

– Det er ikke bare plast i havet som skaper trøbbel for dyr. Hvert år må mange storfe bøte med livet på grunn av søppel i naturen, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo.

Selskapet får årlig inn meldinger om storfe som har dødd eller blitt avlivet etter at skarpe gjenstander har havnet i dyreforet. Hovedårsaken til at dette skjer er forsøpling langs veien, blant annet øl- og brusbokser.

– Havner de i slåmaskinen blir de malt til små biter i dyreforet som er svært vanskelig å oppdage. Søppelrydding i forkant og bruk av magneter for å fjerne metallbitene, tar dessverre ikke alt, forklarer Eklo.

– Kvernes metallbitene opp i dyreforet, er det som å spise barberblad. For dyret kan resultatet bli store indre blødninger, betennelser og i verste fall en smertefull død, sier han.

Selv om forsikringen dekker det økonomiske tapet, er det en mager trøst sammenlignet med lidelsene dyret blir utsatt for, understreker han.