Vedum har ikke tid til å være bonde i år – måtte be naboen om hjelp

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) besøkte denne uken Felleskjøpets kornmottak på Kløfta, men i år hadde han for første gang ikke med seg eget korn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.
Trygve Slagsvold Vedum (Sp) besøkte denne uken Felleskjøpets kornmottak på Kløfta, men i år hadde han for første gang ikke med seg eget korn. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB. Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske bønder leverer historisk mye korn til møllene, men for første gang kommer det ingenting fra Trygve Slagsvold Vedum. Finansministerjobben ble for travel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er første gang i mitt liv jeg ikke har vært og levert korn til mølla. Det har jeg gjort siden jeg var fire år, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB.

I en årrekke har Vedum kombinert politikerjobben med bondegjerningen, også da han var landbruksminister i 2012–2013.

Riktignok har Sp-lederen leid bort mesteparten av jorden sin de siste årene, men han har alltid stått for en del produksjon selv. I år gikk det ikke lenger.

–Jeg skjønte midt i februar at tiden til å så korn i år var borte. Med opptakten til Ukraina-krigen gikk det bare ikke rundt, sier Vedum.

– Så alt er forpaktet bort?

– Det er et nederlag å si ja til det, men svaret er ja.

Travelt

Det har vært spesielt mye å gjøre i Finansdepartementet i år. Stigende priser, uro i markedene, diskusjoner om strømstøtte og ikke minst arbeidet med regjeringens første statsbudsjett har tatt mye tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heldigvis kunne en nabo steppe inn og avlaste.

– Det er en i nabolaget som leier jord av meg, forklarer Vedum.

Og mens Vedum har konsentrert seg om Norges statsfinanser, har norske bønder dyrket historisk høye nivåer med korn i år. Ferske prognoser viser at produksjonen i Norge ligger 14 prosent høyere enn snittet de siste fem årene.

– Det er bonde jeg er

På jordene Vedum eier, har det også blitt dyrket korn.

– I år er det korn, gulrøtter og litt gress. Det er en sånn tradisjonell Østlands-gård som har miks av korn og grønnsaker, sier han, og beskriver årets avling som god.

Vedum avviser imidlertid at han nå kun er finansminister og ikke lenger bonde. Han lover å være tilbake på traktoren for fullt en gang i framtiden, men kanskje ikke allerede neste år.

– Vi får se hvordan verden utvikler seg. Det er bonde jeg er, men akkurat i år har jeg sjeldent få timer på traktoren, sier han.