DSA-sjefen: Ingen akutt fare ved ukrainsk atomulykke

Etterspørselen etter jodtabletter øker atter en gang i Norge etter økt bekymring for en atomkatastrofe i Ukraina.
Etterspørselen etter jodtabletter øker atter en gang i Norge etter økt bekymring for en atomkatastrofe i Ukraina. Foto: Torstein Bøe / NTB

Denne uka var jod den mest solgte tabletten på norske apoteker. Bekymringen for en atomkatastrofe i Zaporizjzja i Ukraina øker etterspørselen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingen tvil om at medieoppmerksomheten denne uka får folk til å søke til nett, og søke råd om jod, sier pressesjef Silje Ensrud i Apotek 1 til P4.

I mars gikk apotekene helt tom for jod etter krigføring ved atomkraftverket i Tsjernobyl i Ukraina. Den siste uka har eksperter uttrykt lignende bekymring for en atomkatastrofe på atomkraftverket i Zaporizjzja, som er Ukrainas største.

Dersom en atomulykke inntreffer, anbefales alle under 18 år, gravide og ammende å ta jodtabletter. Statens strålevern gir beskjed om det blir aktuelt.

Strålevernforsker Ole Reistad ved Institutt for energiteknikk understreker likevel at en atomulykke i Ukraina ikke vil gi behov for jod-tabletter i Norge. Det sier også direktør Per Strand i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

– Selv med et stort utslipp fra Zaporizjzja, der vinden blåser mot Norge, vil konsentrasjonen av radioaktivt jod som når Norge, bli så lav at det ikke vil være nødvendig å ta jodtabletter, viser våre nye beregninger.

Han understreker at det ikke vil oppstå akutt fare i Norge ved en ulykke.

– Hvis vinden blåser mot Norge, kan norske næringsmidler bli forurenset. Da kan det bli aktuelt å innføre tiltak i matproduksjonen, for eksempel å holde dyr som produserer melk, inne og å endre innhøstingstidspunkt for grønnsaker.