Esa gransker norsk støtte til innovasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En statlig ordning som skal hjelpe små og mellomstore bedrifter med innovasjon, kan ha brutt med EØS-avtalen. Esa har startet undersøkelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ordningen kalles Norsk katapult og omfatter sentre der bedriftene får tilgang til utstyr og teknologi for å utvikle og teste ideer, produkter og prosesser.

– Esa er videre i tvil om støttens forenlighet med EØS-avtalen. Esa har derfor besluttet å åpne formell undersøkelsesprosedyre, heter det i en pressemelding fra organet som har ansvar for å overvåke EØS-avtalen.

Norske myndigheter må nå dokumentere at støtten er innenfor regelverket. Det er uvisst når overvåkingsorganets endelige beslutning er klar.

Kommunikasjonsdirektør Preben Sandborg Røe i Siva sier til NTB at de har vært i dialog med Esa om saken siden 2021.

– Vi har et stort håp om å finne fram til en god løsning til beste for norsk industri. Diskusjonen går på hvem som skal eie utstyret i katapult-senteret. Det avgjørende for oss har hele tiden vært at utstyret er tilgjengelig for industribedrifter over hele Norge, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå må våre jurister få sette seg inn i åpningsbeslutningen først, og så skal vi svare. Vi mener å ha gode argumenter i saken, men vil ta dette i dialogen med Esa, fremholder Røe.

Norsk katapult ble presentert som et viktig tiltak i industrimeldingen i 2017. Virkemiddelet som forvaltes av Siva – selskapet for industrivekst, har siden 2017 fått 784 millioner kroner over statsbudsjettet.