Ny analyse: D-vitamin kan beskytte mot luftveisinfeksjoner

Tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner. Fisk og tran er gode kilder til vitamin D. Foto: Tore Meek / NTB
Tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner. Fisk og tran er gode kilder til vitamin D. Foto: Tore Meek / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner, ifølge en metaanalyse av 46 ulike studier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) viser analysen at det er holdepunkter for at tilstrekkelig inntak av D-vitamin kan bidra til å forebygge akutte luftveisinfeksjoner.

– Samlet tyder resultatene på at å ta tilskudd med D-vitamin kan gi beskyttelse mot akutte luftveisinfeksjoner, sier seniorforsker Kristin Holvik.

Den klareste beskyttelsen ble sett ved en daglig dose på mellom 10 og 25 mikrogram i opptil ett år. Beskyttelsen var tydeligst blant barn og unge.

Holvik understreker at lave nivåer av D-vitamin i seg selv ikke nødvendigvis er årsak til sykdom.

– Men det kan være en indikasjon på underliggende sykdom eller redusert helse, som kan henge sammen med at man oppholder seg lite i dagslys eller har et mangelfullt kosthold.

D-vitamin er det eneste vitaminet som kroppen lager selv. Om sommeren kan vi produsere rikelig av dette vitaminet såfremt vi utsetter oss for sollys, men om vinteren i Norge er det vanskelig å dekke behovet sitt uten å ta tilskudd.

Det er få gode kilder til vitamin D i kosten. De beste kildene er fiskeolje og fete fiskeslag som makrell, sild, ørret, laks og kveite.