Historisk god luftkvalitet i Øst-Finnmark

Smelteverket i Nikel, få kilometer fra norskegrensen, sto inntil i fjor for Europas største enkeltutslipp av svoveldioksid. Foto: Berit Keilen / NTB
Smelteverket i Nikel, få kilometer fra norskegrensen, sto inntil i fjor for Europas største enkeltutslipp av svoveldioksid. Foto: Berit Keilen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Målinger fra i fjor viser de laveste nivåene av luftforurensning i Øst-Finnmark på 48 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser målinger som Norsk institutt for luftforskning (NILU) har utført på vegne av Miljødirektoratet.

Bakgrunnen er at smelteverket i Nikel i Russland ble lagt ned i 2020. Dermed har nivåene av svoveldioksid og tungmetaller i lufta vært betydelig lavere i 2021 sammenlignet med tidligere år.

– Dette er gode nyheter for befolkningen i Sør-Varanger og naturen i Øst-Finnmark, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

NILU har gjennomført målinger i Øst-Finnmark siden 1974. Luftkvaliteten har vært påvirket av utslipp fra russisk smelteverksindustri i flere tiår.

– Selv om det er som forventet at luftkvaliteten blir bedre når store utslipp forsvinner, er det gledelig at vi nå kan dokumentere det, sier Hambro.

Siden den største utslippskilden i området er borte, er målingene av luftkvalitet i Øst-Finnmark nedskalert fra 2022 og den kontinuerlige overvåkingen av svoveldioksid er lagt ned.