Åpen for alle - alltid

Studie avdekker stort potensial for solkraft i Norge

Mulighetene for å utnytte tak og fasader til solenergi er høye i Norge, viser en studie Multiconsult har gjennomført. Her bile av økolandsbyen i Hurdal hvor husene har solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforsynt med strøm. Foto: Tore Meek / NTB
Mulighetene for å utnytte tak og fasader til solenergi er høye i Norge, viser en studie Multiconsult har gjennomført. Her bile av økolandsbyen i Hurdal hvor husene har solcellepaneler på taket for å være mest mulig selvforsynt med strøm. Foto: Tore Meek / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny kartlegging viser et potensial for nesten 200 TWh strøm fra solceller i Norge – godt over hele den norske strømproduksjonen fra vann og vind i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Multiconsult som har gjort en beregning av det tekniske potensialet for produksjon av solkraft i Norge. Bjørn Thorud, som har hatt ansvaret for kartleggingen utført for Solenergiklyngen, sier til NRK det er et stort uutnyttet potensial i solenergi i Norge.

Av den totale strømproduksjonen på 157 TWh i Norge, står vannkraft for 138 TWh og vindkraft for 15 TWh. Sol står foreløpig for bare 0,15 prosent av strømproduksjonen i Norge. Multiconsult har i sin beregning delt opp etablering av solcelleanlegg på bygninger og på andre egnede arealer.

– På egnede tak og fasader på forretningsbygg, hus, fjøs og garasjer kan det produseres 66 TWh strøm i året. Det er omtrent halvparten av det vi bruker her i landet, så det er veldig mye, sier Thorud.

– Tas utbyggingspotensialet for allerede beslaglagt mark, som jordbruksarealer antatt å være ute av drift, parkeringsplasser og avsluttede deponier med, så kan solcelleanlegg bidra med til sammen 199 TWh årlig, skriver Solenergiklyngen i sin rapport.

I sin beregning har Multiconsult bare vurdert det tekniske potensialet for solenergi, ikke det økonomiske. Mulighetene for å lage strøm i bygninger er størst i Sørøst-Norge og Sørvest-Norge.