Sjeføkonom kritisk til ny renteheving

Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen tipper Norges Bank vil heve renten med 0,25 prosentpoeng torsdag, men er kritisk til alle rentehevingene som nå gjennomføres. Foto: Terje Pedersen / NTB
Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen tipper Norges Bank vil heve renten med 0,25 prosentpoeng torsdag, men er kritisk til alle rentehevingene som nå gjennomføres. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen mener den ventede rentehevingen fra Norges Bank torsdag er unødvendig.

Torsdag skal det holdes nytt rentemøte i Norges Bank. Fra tidligere er det blitt varslet at renten skal heves med 0,25 prosent, men sjeføkonomer i flere banker har den siste tiden uttrykt at de tror rentehevingen kan bli opptil dobbelt så høy.

Rentehevingene kommer i forsøk på å få ned inflasjonen, som har steget kraftig de siste månedene.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen sier til Børsen i Dagbladet at han mener flere rentehevinger nå er unødvendige, og viser blant annet til at det ikke er vekst i norsk økonomi. Samtidig stiger oljefondet markant i verdi på grunn av stigende rente.

– Jeg tror markeder og politikere ikke helt har tatt innover seg hvor vondt disse hevingene gjør, og hvor unødvendig det er, sier han.

– Uansett om de hever med 0,25 prosentpoeng eller hva, så sprekker budsjettet til høsten. Oljepengebruken kommer til å stige kraftig, fordi folk ikke finner seg i at de skal få dårligere råd når Norge går så det griner, sier Andreassen.

Han foreslår i stedet å heve inflasjonsmålet til 3 prosent i stedet for 2 prosent, som er målet i dag.