123 døde fugler samlet inn i Rogaland i sommer

De siste fem ukene har det blitt samlet inn 123 døde fugler i Rogaland, opplyser Mattilsynet. Årsaken er et større fugleinfluensautbrudd i Storbritannia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fugleinfluensa er en alvorlig sykdom som i all hovedsak rammer fugler. Vi hadde i november i fjor det første utbruddet i et kommersielt fjærfehold, fra før har det vært fugleinfluensa blant villfugl, og er derfor ekstra opptatt av å skjerme fjærfenæringen og villfuglbestanden, sier avdelingssjef Geir Nødland i Mattilsynet til Stavanger Aftenblad.

Det var i slutten av juni at en begynte å finne døde fugler langs Jærstrendene. På samme tid ble det gjort lignende funn på danskekysten. Årsaken var et fugleinfluensautbrudd i Storbritannia.

Mattilsynet besluttet da å sette inn tiltak, blant annet en systematisk innsamling av døde og syke fugler fra 15 strender. Innsamlingen har ledet til funn av 123 døde fugler de siste fem ukene.

– Vi ønsker ikke at de døde fuglene som driver i land skal føre til unødig smittespredning. Vi var litt urolige i juni og første del av juli, for da var det ganske mange som drev i land, men de siste ukene har det drevet i gang lite fugl, sier Nødland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig virker det som at konsekvensene av fugleinfluensautbruddet i Storbritannia har avtatt. Nødland opplyser om at de nå ser færre døde fugler som driver i land.

– Samtidig vet vi at det er mer fugleinfluensa i villfuglbestanden langs Norskekysten enn normalt. Vi er derfor på alerten og følger godt med på utviklingen, opplyser han.