Soppelskerne fryder seg over fuktig sommer: – Kan bli det beste soppåret på lenge

Med unntak av noen kystområder i Agder og Vestfold, har det vært gode kår for soppen i hele Norge. Blant annet i Trøndelag og Nordmøre har det eksplodert, ifølge soppekspert.
Med unntak av noen kystområder i Agder og Vestfold, har det vært gode kår for soppen i hele Norge. Blant annet i Trøndelag og Nordmøre har det eksplodert, ifølge soppekspert. Foto: Vegard Grøtt / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

2022 er definitivt året for soppsanking, mener soppeksperter. Allerede før sesongen pleier å sette i gang, bugner det av sopp i skogen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For oss som er veldig glad i sopp, så er det en lykke når nedbøren bare renner gjennom juli, sier Jim-André Stene til NRK.

Han omtaler seg selv som villbonde, og driver Trøndelag sankeri, som leverer ville vekster til restauranter.

– Soppen vil først og fremst ha nedbør, litt varme og ikke for mye vind. Da har den et kjempeår, sier han.

Årets sesong har fått en god start etter mye nedbør over lang tid, sier Stene. Sesongen pleier ikke å starte før i august, men allerede i juli bugnet det av forskjellige sopper.

– Jeg tror at 2022 vil bli det beste soppåret på lenge, mener han.

Lene Johansen i Norges sopp- og nyttevekstforbund er enig i Stenes vurdering. Med unntak av noen kystområder i Agder og Vestfold, hvor det er litt tørt, har det vært gode og fuktige kår for soppen i stort sett hele Norge.

– Og vi ser at det har eksplodert spesielt i Trøndelag og på Nordmøre, sier hun til kanalen.