Bruk av private aktører i forsvarsprosjekt bekymrer tillitsvalgte

Prosjektet Mast inkluderer IKT-plattformer for kommando og kontroll, forvaltning, logistikk, kontorstøtte, samhandling og digitalisering for hele Forsvaret. Mast skulle egentlig være på plass sommeren 2020, men har siden blitt utsatt en rekke ganger – senest til 2023. Foto: Lise Åserud / NTB
Prosjektet Mast inkluderer IKT-plattformer for kommando og kontroll, forvaltning, logistikk, kontorstøtte, samhandling og digitalisering for hele Forsvaret. Mast skulle egentlig være på plass sommeren 2020, men har siden blitt utsatt en rekke ganger – senest til 2023. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvaret bruker millioner på konsulenter til IT-prosjektet Mast. Tillitsvalgte frykter privatisering fører til dårligere sikkerhet. De ansvarlige mener det er beste framgangsmåte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tre år har Forsvarsmateriell forsøkt å finne en strategisk partner – en privat aktør – til IT-prosjektet Mast, som står for «militær anvendelse av skytjenester». Prosjektet, med en verdi på 16 milliarder, har gjentatte ganger blitt utsatt.

Samtidig har Forsvarsmateriell hatt konsulentutgifter på 122,3 millioner kroner for prosjektet, som har et budsjett på 263 millioner kroner. 36,8 millioner kroner er brukt, eller planlagt brukt, på tjenester fra private. Det bekymrer tillitsvalgte, skriver Klassekampen.

– Hvis de privatiserer ikke bare utvikling og vedlikehold, men også drift av IKT-systemene, vil det si at operasjon og drift av norske våpensystemer vil være helt avhengig av private selskaper, sier Stina Hassel, leder i NTL Forsvar, til avisen.

Programansvarlig Cathrine Riddervold Devold i Mast forsvarer derimot konsulentbruken og bruken av det hun kaller en «konkurransepreget dialog».

– Med dagens teknologiske utvikling er det ikke realistisk at vi på egen hånd skal kunne bygge opp og beholde tilstrekkelig med kompetanse til å levere de løsningene sektoren trenger, skriver hun i en epost til Klassekampen og oppgir at de er innenfor kostnadsrammene som er satt.