Åpen for alle - alltid

SV og Venstre vil stoppe fiskefôrimport fra Russland

SVs Ingrid Fiskaa mener de som importerer fiskefôr og smolt fra Russland, bør slutte med det. Arkivfoto: Javad M. Parsa / NTB
SVs Ingrid Fiskaa mener de som importerer fiskefôr og smolt fra Russland, bør slutte med det. Arkivfoto: Javad M. Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross sanksjoner mot Russland, importerte vi varer for rundt 1 milliard fra landet i juni, blant annet fiskefôr og smolt. Det vil SV og Venstre ha slutt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Importen er riktignok kuttet med to tredeler siden mars, da den lå på rekordhøye 3,1 milliarder kroner, men importen av laksefôr – som ikke er underlagt sanksjoner – var nesten dobbelt så høy i juni i år som i samme måned i fjor, skriver Aftenposten.

– Regjeringen setter økonomiske interesser foran en boikott som smerter, mener Venstres næringspolitiker Alfred Bjørlo.

Hans parti vil ha forbud mot all import og eksport av fiskeprodukter til Russland.

SVs utenrikspolitiske talsperson, Ingrid Fiskaa, sier hun er bekymret over at handelen med disse varene har økt.

– De aktørene som nå øker eksporten eller importen av råstoff eller smolt, bør rett og slett la være med det. De bør heller ta del i det som er den generelle sanksjonspolitikken, mener Fiskaa.

I Nærings- og fiskeridepartementet sier statssekretær Kristina Sigurdsdottir Hansen (Ap) at norske bedrifter er svært forsiktige med å handle med Russland, og at mye av importen i andre kvartal gjelder kontrakter inngått før Russlands invasjon av Ukraina.

– Næringsaktørene må selv ta stilling til hva de importerer eller eksporterer innenfor det til enhver tid gjeldende sanksjonsregimet, sier hun og bekrefter at fiskefôr og råvarer til dette ikke er omfattet av sanksjonene.