Tre gode tips nå som BankID på mobil fases ut

Appen tar over. Foto: BankID/BankAxept.
Appen tar over. Foto: BankID/BankAxept.
Artikkelen fortsetter under annonsen

BankID på mobil skal gradvis fases ut til fordel for BankID-appen. Prosessen begynner allerede i september.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Snart vil BankID-appen og den gode gamle kodebrikken være de eneste tilgjengelige alternativene for å logge inn i nettbanken. Det er det flere grunner til, ifølge selskapet bak den elektroniske identifikasjonen.

– Overgangen til BankID på app gjør at vi kan tilby flere tjenester som gir merverdi for brukerne i årene som kommer. Det gjør også at vi enklere kan tilpasse oss nye krav og forventninger til brukervennlighet, tilgjengelighet og informasjon i framtiden, forteller Jan Bjerved, leder for BankID.

Bjerved påpeker at BankID på mobil har flere begrensninger, spesielt på signeringsområdet. Det er flere banker, tjenester og selskaper som ønsker elektronisk signering kun på BankID-appen.

Appen har heller ingen kostnader for brukerne og krever kun datatrafikk for å fungere.

– Dette gjør tjenesten mer stabil og pålitelig. understreker Bjerved.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lynrask BankID-innlogg: Ansiktsgjenkjenning og fingeravtrykk

Appen skal etter planen oppdateres med biometri i september. Det betyr at du kan bruke ansiktsgjenkjenning, fingeravtrykk eller PIN-kode i BankID-appen.

Dagens løsning tar omtrent 30 sekunder, i september vil innloggingen med BankID-appen ta under 10 sekunder. Hvis du skal signere avtaler som krever ekstra sikkerhet, må du fortsatt bruke personlig passord.

Tre gode tips før BankID på mobil forsvinner

1. Sjekk at du har aktivt BankID-sertifikat på BankID.no.

Øverst til høyre på BankID.no finner du MinBankID. Her kan du se om du har aktivt BankID-sertifikat, dette er ikke det samme som å ha gyldig BankID på mobil. Uten et aktivt BankID-sertifikat, vil du ikke få aktivert appen, og du må da bestille nytt BankID-sertifikat i banken din. Dette kan ta noe tid, derfor lønner det seg å sjekke allerede nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Husker du BankID-passordet ditt?

Dette vil være det samme passordet som du bruker når du logger inn med kodebrikken. Du vil trenge dette når du skal bruke appen. Dersom du har glemt passordet, kan du bestille nytt i banken din.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3. Vær klar over at det vil ta litt tid før du får fullført aktiveringen av BankId-appen om du velger å logge inn med BankID på mobil.

Av sikkerhetsmessige årsaker vil appen be deg om å vente en time før du kan fullføre aktiveringen. Om du tillater varslinger fra appen, så du får beskjed når du kan komme tilbake for å fullføre aktiveringen. Deretter har du to timer til å fullføre. Det kan være en god ide å ikke starte aktiveringen rett før du skal legge deg.

Nye brukere sperres

Første steg i utfasingen er at man stopper for nye BankID på mobil-aktiveringer. Etter planen vil dette skje mellom september og november. Bjerved anbefaler derfor å laste ned appen så snart du får beskjed fra din bank om at det nærmer seg, for en smidigst mulig overgang.

– BankID på mobil vil fortsatt fungere for de som har tjenesten aktivert. Men siden tjenesten er knyttet til mobilens SIM-kort, vil de som mister mobilen, bytter mobiloperatør eller får nytt SIM-kort etter at det er stoppet for nye aktiveringer, også miste tilgangen til BankID på mobil. Da må de heller velge app eller kodebrikke som alternativ, sier Bjerved.