Fagforeningstopper langer ut mot SAS-ledelsen

Fagforbundsleder Mette Nord sier forbundet må vurdere om de fortsatt skal fly med SAS i lys av opplysningene som har kommet fram. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Fagforbundsleder Mette Nord sier forbundet må vurdere om de fortsatt skal fly med SAS i lys av opplysningene som har kommet fram. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagforeningstopper mener SAS har tråkket langt over grensen ved at de skal ha krevd en ti år lang tariffavtale uten streikerett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge SAS-pilotenes fagforeninger var kravet fra SAS ti år. Pilotene skal ha strukket seg til seks år i et forsøk på å komme dem i møte, men SAS ville ikke godta en avtale på mindre enn åtte år, skriver E24.

Opplysningene blir møtt med hoderystende vantro fra fagforenings- og fagforbundshold.

– Jeg er sjokkert over SAS-ledelsens fremferd. De har prøvd å forhandle fram en avtale siden november, og så bruker de kynisk folks ferieturer til å fremtvinge noe som fagforeningene ikke kan gå med på, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til E24.

SAS kjenner seg ikke igjen

SAS vil ikke bekrefte opplysningene. De viser til at forhandlingene er underlagt taushetsplikt, men sier at de «overhodet ikke kjenner seg igjen» i beskrivelsen og ikke deler dette virkelighetsbildet.

Også LO og YS reagerer også kraftig på SAS-ledelsens påståtte krav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er helt uhørt og helt uten sidestykke. Jeg har aldri hørt om noe lignende. Det sier seg selv at det er helt umulig for fagforeningene å gå inn på dette. Det er ganske vilt, sier YS-nestleder Hans-Erik Skjæggerud til avisa.

Vurderer å slutte å fly med SAS

Fagforbundet mener arbeidstakeres organisasjonsrett og streikerett står på spill. Forbundet har hittil holdt SAS som sitt foretrukne flyselskap på grunn av ordnede forhold for de ansatte. Men nå ser situasjonen annerledes ut, mener leder Mette Nord.

Fagforbundet kan komme til å kutte ut flyreiser med SAS.

– Dette tåler ikke dagens lys. Jeg er sjokkert. Det er ingen god grunn for Fagforbundet å fortsette å bruke SAS når fagforeningsknusing er det store målet. Vi må gjøre en grundig vurdering fremover, sier Nord.