Advarer mot jobbskiftefelle

VET IKKE HVA DE VIL: - Mange er ikke så klare på hva de egentlig ønsker seg i en jobb, sierPetter Meyer i MeyerHaugen.
VET IKKE HVA DE VIL: - Mange er ikke så klare på hva de egentlig ønsker seg i en jobb, sierPetter Meyer i MeyerHaugen. Foto: Silje Sundt Kvadsheim / Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis du lurer på å bytte jobb eller bransje, er nå et godt tidspunkt, sier Petter Meyer.Her er hodejegerens beste tips for et jobbytte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen ble først publisert i Finansavisen.

– Nå får vi mange henvendelser fra gruppen som er midt i livet, 45 år pluss. De er «mid life -mid career», og ønsker en ny jobb, sier Petter Meyer, Managing Partner i rekrutteringsselskapet MeyerHaugen.

– Noen av dem ønsker selv å slutte i jobben, i andre tilfeller har arbeidsgiveren tatt en beslutning for dem. Men det de har til felles at de ønsker seg en ny jobb eller bytte bransje. Kanskje har de ikke fått den karriereutviklingen de drømte om. Og mens Petter Stordalen sier «endelig mandag», tenker de selv «endelig fredag». Da finner de ut at det er på tide å gjøre noe annet.

En felle

Til tross for at det er tidenes beste arbeidsmarked, og gode muligheter for å finne nye utfordringer, mener han at mange risikerer å gå i en felle.

– De to hovedproblemene er at de egentlig ikke vet hva som gir dem energi i en jobb, og at de tror de har så dårlig tid at de hopper på det første og beste, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Problemet er at mange er veldig tydelige på at de ønsker å bytte jobb, men de er ikke så klare på hva de egentlig ønsker seg i en jobb, sier han.

– De kan komme til oss med en generisk CV, og så spør de «Hva kan jeg brukes til»? Utfordringen med det er at det ikke er vanskelig å finne noe han eller hun kan brukes til, men at det er langt vanskeligere for oss å vite nettopp hva denne personen får energi av, og trives med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Energikompass

– Mitt råd hvis man vurderer et slikt jobbskifte er å sette opp sitt eget energikompass. Her kan man lage en oversikt, for eksempel som en t-konto med elementer som gir energi og hva som tapper deg for energi, plusser og minuser. Ting som gir energi kan typisk være kollegaene dine, lederen din, samfunnsoppgavene eller bedriftens produkter. Trives du med nye mennesker? Får du energi av å sitte i møter, eller tappes du for energi? Alle slike spørsmål er det viktig å stille seg selv. Finn en ny jobb som har mer av det du får energi av og mindre av det som stjeler energi. Vær veldig bevisst på nettopp dette ved et jobbskifte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å gjøre opp en slik status kan ta noen uker.

– Benytt anledningen til å stoppe opp. Hvis du ikke bruker tid risikerer du å snuble tilbake i gamle spor. Det var nok en grunn til at du ikke trivdes så godt i den forrige jobben, så da er det ikke nødvendigvis noe poeng å finne en tilsvarende jobb i et annet selskap, sier Meyer.

– Men hvis man skal bytte bransje er det ikke så lett for en arbeidstager å vite hvordan kompetansen man besitter kan brukes i en annen bransje?

– Da må man eventuelt drive litt research. Og hodejegere som oss vet hvilken kompetanse bransjene har bruk for, men det vi ikke vet er hva du faktisk trives med. Men kjenner du det, er det veldig mange muligheter til å bytte jobb, bytte bransje eller starte for deg selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mitt beste råd er: Finn ut hva du liker aller best, og så finner du noen som vil betale deg for å gjøre akkurat det. Så enkelt og så vanskelig er det, sier Meyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lønn

Han mener en annen potensiell felle ved et jobbskifte er å låse seg fast i en bestemt forestilling.

– De fleste har en forestilling om at de skal få høyere lønn når de skifter jobb, og det er da også ganske vanlig. Men det er lurt å tenke gjennom om det faktisk er viktig for deg. For dem i etableringsfasen er det nok det, men for andre kan det kanskje være vel så interessant med en jobb som gir høyere livskvalitet enn en jobb med høyere lønn, sier han.

– Hele målet med å bytte jobb er jo at du skal få et bedre liv, med mer energi på jobben, og at du generelt har det bedre med deg selv.

– Og det er det mange muligheter til nå, når så godt som alle arbeidsgivere er på jakt etter folk, sier han.

– Det er i gode tider du bør bytte jobb.