Støre: Dramatiske og tragiske nyheter fra København

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på sørgegudstjenesten i Oslo domkirke etter angrepet i Oslo forrige helg.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på sørgegudstjenesten i Oslo domkirke etter angrepet i Oslo forrige helg. Foto: Javad Parsa / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren sier København-skytingen er dramatisk og tragisk. Han ber nordmenn i Danmark følge politiets råd og forstår at folk blir utrygge også i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NTB at norske myndigheter ikke har informasjon om at nordmenn er berørt av masseskytingen. Flere er drept og skadd i skytingen på kjøpesenteret Field's i København.

– Dramatiske og tragiske nyheter fra København i kveld. Mine tanker går til ofrene og deres pårørende, og til hjelpemannskapene som akkurat nå jobber med å redde liv og trygge befolkningen, skriver Støre på Twitter.

Masseskytingen skjer en drøy uke etter at to menn ble drept og 21 skadd i en masseskyting i Oslo. Støre sier til NTB at mange i Norge kjenner seg igjen i den utryggheten folk i København opplever nå.

Tilbyr Danmark hjelp og støtte

– I kveld uttrykker vi sympati og medfølelse med Danmark og København som opplever dramatiske timer. Mange i Norge vil kjenne igjen den utryggheten som følger av slike nyheter etter skytingen i Oslo natt til 25. juni, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mye vi ikke vet om motiv og omfang, så i kveld får vi fokusere på medfølelse med de som er berørt, de etterlatte, skadde og pårørende og alle som er i København-regionen, sier Støre.

Statsministeren sier at han fikk mange støtteerklæringer fra sine nordiske kolleger etter skytingen i Oslo. Nå er det han som sender støtteerklæringer og tilbyr danske myndigheter all hjelp de måtte trenge.

– I slike dramatiske timer så kommer vi ekstra nær i Norden. Både utenriksministeren og jeg har formidlet til våre kolleger at hvis det er noe Norge kan bidra med, så er vi klare, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett råd til nordmenn i København

Støre sier han har ett godt råd til nordmenn i København.

– Det er å følge anvisningene fra politiet. Dansk politi kommuniserer godt og bredt på mange flater og kan gi råd om hva som er riktig opptreden. Så er det viktig å understreke selv på en kveld som dette, at byer i Norden er trygge byer sammenlignet med de aller, aller fleste steder i verden, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men vi får bekreftet igjen at vi er sårbare. Derfor må vi være årvåkne og følge godt med. Det gjelder både politi og sikkerhetstjenester, men også folk i hverdagen, sier statsministeren.

Les alt om masseskytingen i København her

Han sier han forstår at folk også her hjemme kan bli utrygge når det skjer en masseskyting nær oss kort tid etter at vi opplevde det selv i Oslo.

– Jeg skjønner at folk opplever utrygghet først etter det som skjedde i Oslo, og så når vi får en episode i Danmark. Mitt budskap til dem er at vi gjør alt vi kan for å ivareta trygghet og sikkerhet. Politiet og PST er på jobb i sommer for nordmenns sikkerhet. Dette er den viktigste oppgaven for myndighetene til enhver tid, sier Støre.

Solberg: Forferdelig

Også Høyre-leder Erna Solberg har kommentert masseskytingen på Twitter.

– Forferdelige nyheter om skyting i København, hvor politiet melder om flere drepte. Mine tanker går til ofrene for denne tragedien og familiene som mistet sine kjære, tvitrer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våre tanker går til våre venner i Danmark, skriver stortingspresident Masud Gharahkhani etterfulgt av en hjerte-emoji og det danske og norske flagget.

Politiet i København har bekreftet at flere er drept og skadd i masseskytingen på kjøpesenteret Field's. En 22 år gammel etnisk dansk mann er pågrepet. Politiet sier de ikke kan utelukke at det dreier seg om et terrorangrep.