Sommervarmen forlater Nord-Norge – varierende vær i sør

Flere steder i landet er det fortsatt temperaturer godt over 20 grader, men i helgen og i neste uke blir det varierende vær de fleste steder.
Flere steder i landet er det fortsatt temperaturer godt over 20 grader, men i helgen og i neste uke blir det varierende vær de fleste steder. Foto: Terje Pedersen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I nord er antakeligvis sommerens varmeste dager et tilbakelagt kapittel. Men den voldsomme sommervarmen flytter seg ikke sørover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Nordland, Troms og Finnmark har varmerekorder stått for fall de siste dagene. Åtte steder er det målt temperaturer over 30 grader, og flere steder har det vært tropenetter. Blant annet var det natt til onsdag tropenatt i Bodø, den første på 50 år, skriver NRK.

Siden 1957 har tropevarme i Nordland i juni skjedd ni ganger. I Troms og Finnmark er tallet åtte, ifølge Yr.

Men det gjelder å nyte de hete sommerdagene mens man kan, for nå synker temperaturene, og varmen tar turen videre. Men det er ikke folk i sør som overtar varmen.

– Den drar østover, sier vakthavende meteorolog Rannveig Eikill til NTB.

Hun sier at dagene som nå ligger bak oss, trolig blir de varmeste dagene de fleste stedene i Nord-Norge denne sommeren.

Ned mot 11 grader

Det betyr ikke at det er helt slutt på varmen i nord. Det er fortsatt rester av høye temperaturer å kose seg med ut uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om temperaturene synker torsdag, vil gradestokken krype godt opp på 20-tallet i løpet av helgen.

– Men neste uke trekker varmen bort, og det vil bli kjøligere, sier Eikill.

Da snakker vi om temperaturer ned mot 11 grader i Tromsø og 13 i Bodø og Alta.

Opp mot 28 grader

På Vestlandet vil sola skinne fram mot helgen og by på temperaturer i det øvre siktet av 20-tallet.

I Bergen er det ventet opp mot 28 grader og sol på dagen fredag, men dette snur dagen etter. Fra lørdag blir det noe grått vær, før regnet overtar søndag. Neste uke vil temperaturene gå ned mot 14 grader i Vestlandets hovedstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke så ulikt hva man får litt innover i fylket, der det i Sogndal blir opp mot 28 grader onsdag og torsdag, før temperaturene vil synke gjennom helgen og neste uke.

Regnbyger i øst og vest

Øst på Østlandet og i Trøndelag kryper gradestokken høyt opp på 20-tallet fram mot helgen, men det er mulighet for enkelte ettermiddagsbyger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det ser ut som det blir fint vær på Østlandet og i Trøndelag fredag, men det kommer en front fra vest på ettermiddagen. Utover helgen blir det perioder med regnbyger både i øst, vest og i Trøndelag, sier Eikill.

Gjennom helgen og inn i neste uke vil temperaturene synke i Trøndelag. Fra lørdag går gradestokken under 20 grader og kryper ned mot 14 grader neste uke. I Namsos ventes en del regn fra mandag med temperaturer ned mot 13 grader.

Varer ikke evig

På Østlandet vil temperaturene fram mot helgen ligge mellom 25 og 28 grader, men heller ikke dette varer evig.

– Det blir perioder med regn og generelt kjøligere neste uke. Det blir ingen store endringer i temperaturen før det, det vil ligge over 20 grader, sier meteorologen.

I Kristiansand og Oslo melder Yr temperaturer over 20 grader de fleste dagene i uken som kommer, mens det i Stavanger kommer ned mot 15 grader og en del regn fra søndag.