Equinor skal bygge rørledning for transport av fanget CO2 fra Europa til lagring i Nordsjøen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Equinor inngår et samarbeid om å bygge et 1.000 kilometer langt rør fra Belgia til Nordsjøen som skal bidra til avkarboniseringen av europeisk industri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med partneren Fluxys vil Equinor utvikle et prosjekt for transport av lagret CO2 fra industri i Nordvest-Europa, og føre det fra Belgia og ut i Nordsjøen til sikre lagringssteder, skriver Equinor i en pressemelding onsdag morgen.

– Sammen har vi muligheten til å oppnå avkarbonisering i stor skala av europeiske, karbonintensive industrigrener, sier direktør for lavkarbonløsninger Grete Tveit i Equinor.

Skal lagres i havbunnen

Equinor skal være operatør for rørledningen i Nordsjøen som skal transportere fra 20 til 40 millioner tonn CO2 per år. Belgiske Fluxys skal etablere landbasert infrastruktur som skal transportere CO2 til et knutepunkt i Zeebrugge. Der vil kondensert CO2 fraktes videre ut på norsk sokkel og lagres under havbunnen.

Initiativet blir omtalt som avgjørende for å oppnå betydelige reduksjoner i CO2-utslippene i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fluxys og Equinor vil ta kontakt med interesserte parter, som for eksempel store industrielle utslippskilder, for å presentere prosjektet, skriver Equinor i den felles pressemeldingen.

Bellona fornøyd

Miljøstiftelsen Bellona er fornøyd med avgjørelsen, og de sier at prosjektet vil gi europeisk industri mulighet til raske og dype utslippskutt.

– Bellona har lagt vekt på samarbeid mellom de største industriklyngene i Nordvest-Europa. En CO2-rørledning til Norge vil vise at store klimakutt er mulig med eksisterende teknologi, sier seniorrådgiver for klima og industri Olav Øye i Bellona til NTB.