Åpen for alle - alltid

Oppbygging av kornlager kan ta sju år

Etablering av et beredskapslager med nok korn for et halvt års forbruk krever bygging av et nytt lager og vil trolig ta sju år, ifølge Landbruksdirektoratet. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB
Etablering av et beredskapslager med nok korn for et halvt års forbruk krever bygging av et nytt lager og vil trolig ta sju år, ifølge Landbruksdirektoratet. Illustrasjonsfoto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan ta sju år å få på plass et beredskapslager med 165.000 tonn matkorn, nok for et halvt års forbruk, viser en rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruksdirektoratet har anbefalt at det bygges opp et slikt beredskapslager, skriver Nationen. En kartlegging direktoratet har gjennomført, viser at det ikke er nok ledig lagerkapasitet for korn i Norge i dag.

Nord-Europas største kornlag – Stavanger havnesilo – kan lagre 190.000 tonn korn, men er i kommersiell bruk. Felleskjøpet Agri anslår at siloen har omtrent 50.000 tonn i ledig kapasitet som kan brukes til beredskapslager. Samtidig er siloen i ferd med på bli regulert til boliger.

– Vi tør ikke å kalkulere med at siloen er tilgjengelig etter 2023, sier seniorrådgiver og prosjektleder for rapporten, Mari Vengnes.

Uten siloen i Stavanger er det vanskelig å oppdrive ledig lagerkapasitet til mer en to måneders forbruk eller rundt 55.000 tonn, ifølge rapporten. Å bygge et nytt lager for ytterligere 110.000 tonn korn anslås å ta sju år fra en beslutning om utbygging er tatt.

Et tomånederslager basert på ledig kapasitet kan etableres i løpet av 2023 eller 2024, sier Vengnes.