Støre håper på Nato-løsning for Sverige og Finland på toppmøte

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er optimistisk angående Nato-medlemskap for Sverige og Finland i løpet av Nato-toppmøtet i Madrid denne uka.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte sin svenske kollega, Magdalena Andersson, i Stockholm i april. I løpet av de neste dagene kan Sverige ha blitt innlemmet i Nato, håper Støre. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) besøkte sin svenske kollega, Magdalena Andersson, i Stockholm i april. I løpet av de neste dagene kan Sverige ha blitt innlemmet i Nato, håper Støre. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det er en mulighet at dette kan finne sin løsning i forbindelse med toppmøtet, men ingenting er klart før alt er klart, sier Støre til VG.

Tirsdag ettermiddag holder Nato-sjef Jens Stoltenberg åpningstalen på toppmøtet i Madrid, som skal vare i tre dager.

På sidelinjen skal Sveriges statsminister Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Finlands president Sauli Niinistö møte Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i et forsøk på å overtale ham til å slippe dem inn i forsvarsalliansen. Erdogan har nemlig lagt fram en kravliste for å skulle si ja til søknadene.

Støre, som selv har snakket med Andersson og Niinistö de siste dagene, er optimistisk.

– Jeg mener det er mulig å komme til en løsning. Det er samtaler på høyt nivå mellom Sverige, Finland, Tyrkia og Nato. Vi vet at flere engasjerer seg. Starten på toppmøtet blir brukt som en anledning til å finne en løsning, sier Støre.