Skeive mer utsatt for hatkriminalitet

Mange har de siste dagene oppsøkt åstedet for masseskytingen i Oslo, der to mennesker ble drept natt til lørdag. Tall viser at skeive er langt mer utsatt for hatkriminalitet en heterofile, og tallet på anmeldelser av hatkriminalitet knyttet til seksuell orientering har økt markant de siste årene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Mange har de siste dagene oppsøkt åstedet for masseskytingen i Oslo, der to mennesker ble drept natt til lørdag. Tall viser at skeive er langt mer utsatt for hatkriminalitet en heterofile, og tallet på anmeldelser av hatkriminalitet knyttet til seksuell orientering har økt markant de siste årene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

LHBT+-personer er langt mer utsatt for hatkriminalitet enn heterofile, og tallet på anmeldelser er tredoblet det siste tiåret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2012 var det 34 anmeldelser av hatkriminalitet der motivet var knyttet til seksuell orientering. I 2019 var det mer enn tre ganger så mange anmeldelser – 122 – mens det var 97 anmeldte saker i fjor, skriver Klassekampen, basert på tall fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

– Det har vært en jevn økning i anmeldelser av hatkriminalitet knyttet til seksuell orientering de senere årene, sier avdelingsdirektør Anne Bjørshol i Bufdir.

Hun sier politiets søkelys på hatkriminalitet de siste årene kan ha bidratt til å senke terskelen for anmeldelser. Samtidig er det mye som tyder på at hatkriminalitet er langt mer utbredt enn statistikken gir inntrykk av, sier hun.

En undersøkelse publisert i januar viste at én av fire transpersoner har opplevd trusler om vold. 14 prosent bifile og 15 prosent homofile og lesbiske svarte at de hadde opplevd hatkriminalitet, mens andelen bare var 3 prosent blant heterofile. Tallene var en del av Nasjonal trygghetsundersøkelse, som var utført av Nova ved Oslo Met, på oppdrag fra Justisdepartementet.