Høyesterett plasserer skylden for Filipstad-ulykken hos Bane Nor

En ung gutt mistet livet, og to venner av ham ble kritisk skadd da de fikk strøm i seg på Filipstad i Oslo i 2019.
En ung gutt mistet livet, og to venner av ham ble kritisk skadd da de fikk strøm i seg på Filipstad i Oslo i 2019. Foto: Heiko Junge / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bane Nor hadde både mulighet og oppfordring til å iverksette tiltak som kunne ha sørget for at Filipstad-ulykken ble unngått, fastslår Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ung gutt døde og to tenåringer ble kritisk skadd da de fikk strøm i seg etter å ha klatret opp på et togsett inne i en tunnel på Filipstad driftsbanegård i Oslo i 2019. I likhet med Borgarting lagmannsrett fastslår Høyesterett nå at det var årsakssammenheng mellom manglende sikring i tunnelen og at ulykken fant sted.

– Høyesterett konkluderer med at personer i foretaket hadde opptrådt uaktsomt, enten hver for seg eller samlet. Bane Nor hadde både mulighet og oppfordring til å iverksette tiltak som var egnet til å avverge hendelsen, og det var årsakssammenheng mellom Bane Nors unnlatelser og ulykken, skriver domstolen i et sammendrag.

Anken over domfellelsen for blant annet uaktsomt drap og uaktsom kroppsskade, fremmes til behandling, forkastes.

Even Warsla Meen (15) ble erklært død på stedet etter at han inne i en tunnel på Filipstad driftsbanegård i Oslo i 2019 fikk strøm i seg fra en kjøreledning som førte 15.000 volt. Hans 16 år gamle kjæreste og en 15 år gammel kamerat ble kritisk skadd i ulykken, men overlevde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungdommene hadde tatt seg over et gjerde og inn i tunnelmunningen kalt Strupen. Inne i tunnelen klatret de opp på taket til et gammelt, nedslitt og overtagget togsett.

I Borgarting lagmannsrett ble Bane Nor domfelt på alle punkter etter dødsulykken. Domstolen fant ikke grunnlag for å plassere straffansvar hos enkeltpersoner, men selskapet ble dømt til en foretaksstraff på 10 millioner kroner.