Flere medier: Matapour har vært i kontakt med islamisten Arfan Bhatti

Islamisten Arfan Bhatti hevder seg urettmessig forfulgt av politiet og PST og har saksøkt staten med krav om oppreisning og erstatning. Dette bildet er fra en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i oslo i september 2012.
Islamisten Arfan Bhatti hevder seg urettmessig forfulgt av politiet og PST og har saksøkt staten med krav om oppreisning og erstatning. Dette bildet er fra en demonstrasjon utenfor USAs ambassade i oslo i september 2012. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Flere medier melder at Zaniar Matapour har hatt en relasjon til den kjente islamisten Arfan Bhatti. Bhatti la i forrige uke ut et sitat om homodrap på Facebook.

VG siterer anonyme kilder på at Matapour ble stoppet av politiet i forbindelse med en Sian-demonstrasjon på Stovner i Oslo i april. Han skal da ha sittet i en bil sammen med den sentrale islamisten Arfan Bhatti (44).

Bhatti har vært en av lederskikkelsene i den omstridte gruppen Profetens Ummah. Han er straffedømt flere ganger for trusler, utpressing og vold, men er også frikjent i flere saker, blant annet for terrorplanlegging.

Les alt om masseskytingen i Oslo

Ifølge VG skal Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Oslo-politiet være kjent med at det var kontakt mellom Matapour og Bhatti i 2015.

Også TV 2 og NRK siterer anonyme kilder på at Bhatti og Matapour har vært i kontakt.

Ukjent for Elden

John Christian Elden, som er oppnevnt som forsvarer for Zaniar Matapour, har også forsvart Arfan Bhatti i flere år.

– Jeg har forstått det slik at den episoden PST nå viser til som gjorde at de kontaktet siktede i mai, var at han deltok i en demonstrasjon mot at SIAN brant Koranen på offentlig gate, skriver Matapours forsvarer John Christian Elden i en SMS til VG.

PST sa tidligere lørdag at de i mai hadde en samtale med Matapour «i forbindelse med at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam».

– Jeg vet ikke hvem han da var sammen med, vi har ennå ikke mottatt noen saksdokumenter fra da Bhatti ble stanset i samme demonstrasjon, skriver Elden i SMSen.

La ut sitat som oppfordrer til drap

PST vurderer masseskytingen utenfor London pub i Oslo, som er populær blant homofile, som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Matapour har vært kjent for politiet og PST i forbindelse med forebygging av radikalisering og voldelig ekstremisme.

NRK skriver at Arfan Bhatti 14. juni i år la ut et sitat på Facebook som oppfordrer til drap på homofile.