PST vurderer skytingen i Oslo som en ekstrem islamistisk terrorhandling

Politiet jobber på stedet etter at det ble avfyrt flere skudd på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, natt til lørdag. To personer ble drept og mange er skadet. En av de drepte bæres ut. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Politiet jobber på stedet etter at det ble avfyrt flere skudd på utsiden av London pub i sentrum av Oslo, natt til lørdag. To personer ble drept og mange er skadet. En av de drepte bæres ut. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Foto: Ørn E. Borgen / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) hever terrortrusselnivået og vurderer masseskytingen i Oslo natt til lørdag som en ekstrem islamistisk terrorhandling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vurderer skytingen som en ekstrem islamistisk terrorhandling. Det jobbes med å avklare grad av ideologisk motivasjon og tilknytning til andre ekstremister eller tilhørende nettverk, sa fungerende PST-sjef Roger Berg på en pressekonferanse.

To personer er drept, ti er alvorlig skadd og elleve er lettere skadd etter masseskytingen i Oslo sentrum. Skuddene ble løsnet deriblant ved homsepuben London pub. Pride-paraden, som skulle avholdes lørdag, ble avlyst som følge av skytingen.

42 år gamle Zaniar Matapour er siktede for drap, drapsforsøk og terrorhandlinger etter skytingen. Han er norsk statsborger med iransk bakgrunn og er kjent for politiet og PST fra før.

Kjennskap siden 2015

– PST har hatt kjennskap til gjerningspersonen tilbake siden 2015, med bekymring om at han da ble radikalisert og inngikk i et ekstremt islamistisk kontaktnettverk i Norge, opplyste Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

PST gjennomførte samtaler med Matapour i mai. Bakgrunnen var at han hadde vist interesse for markeringer og ytringer som oppleves som krenkelse av islam.

– Det ble ikke vurdert i disse samtalene at gjerningspersonen hadde voldsintensjon, men PST er kjent med at gjerningspersonen har hatt utfordringer knyttet til psykisk helse.

Helsetilstand blir tema

Matapours psykiske helse har vært tema i tidligere rettsprosesser hvor han har vært part. Hans forsvarer, advokat John Christian Elden, sier til NTB at han forventer at det blir gjennomført en judisiell observasjon av klienten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Oslo-politiet sa at spørsmålet om psykiatri er blant hypotesene som etterforskerne vil avklare.

– Jeg rakk så vidt å se på de sakene han har, og jeg fant ikke noe i de sakene, men vi må gå grundig inn i dette og hans sykdomshistorikk, hvis han har noe. Men det er ikke jeg kjent med nå, sier etterforskningsleder Christian Hatlo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Økt terrortrusselnivå: – Vær årvåkne

Terrortrusselnivået i Norge økes fra moderat til ekstraordinært.

– Trusselnivået i seg selv krever ingen respons fra publikum utover en generell årvåkenhet og lav terskel for å kontakte politiet, være årvåkne og si fra til politiet og PST, sa Berg.

Politiet har ingen opplysninger om ytterligere trusler etter masseskytingen i Oslo sentrum natt til lørdag. Det jobbes for fullt med alt tilgjengelig mannskap. Midlertidig nasjonal bevæpning er innført.

– Politiet har ingen opplysninger om en ytterligere trussel, men vi vil ha en styrket forebyggende tilstedeværelse gjennom helgen, opplyser Oslo politidistrikt på Twitter.

Masseskytingen etterforskes med fullt trykk

Etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag, jobber politiet for fullt med alt tilgjengelig mannskap. – Saken etterforskes med fullt trykk fra politiet.

– Vi er til stede med både uniformert og sivilt mannskap i Oslo sentrum, men også andre stedet hvor det er mange samlet, opplyste Oslo politidistrikt på Twitter lørdag klokka 13.20.

Politiet har innført midlertidig nasjonal bevæpning etter masseskytingen i Oslo sentrum.