Norske politikere rystet etter masseskyting i Oslo: – Grusomt og dypt rystende angrep

– Mine tanker går til de rammede og deres pårørende, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
– Mine tanker går til de rammede og deres pårørende, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skytingen utenfor London pub i Oslo i natt var et grusomt og dypt rystende angrep på uskyldige mennesker, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mine tanker går til de rammede og deres pårørende. Vi vet ennå ikke hva som lå bak denne forferdelige handlingen, men til skeive som nå er redde og i sorg, vil jeg si at vi står alle sammen med dere i dette, sier Støre i en uttalelse til NTB.

Stortingspresidenten: – Brutalt og forferdelig

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) kaller nattens angrep i Oslo brutalt og tar samtidig et oppgjør med hatefulle ytringer mot skeive.

– At noe så brutalt og forferdelig kan skje. Mennesker var i byen for å feire mangfold og kjærlighet. Ta vare på hverandre, sier Gharahkhani.

– Forrige lørdag heiste vi Pride-flagget for første gang på Stortinget for å markere mangfold og kjærlighet. Det er jeg stolt av. Jeg ser også gang på gang hva slags hatefulle ytringer som florerer i sosiale medier når vi markerer skeivt mangfold. Det er trist og uakseptabelt, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg: – Et angrep på friheten til å elske hvem man vil

Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB

Høyre-leder Erna Solberg kaller skuddene ved London pub i Oslo et angrep på kjærligheten. Hun har selv planer om å gå i dagens Pride-parade.

– Skuddene utenfor London pub i Oslo er et angrep på kjærligheten. Det er et angrep på friheten til å elske hvem man vil, sier hun i en uttalelse.

Hun forteller at hennes tanker går til alle dem som på ulike måter er rammet av denne brutale handlingen.

– Jeg har selv planer om å gå i Pride-paraden i dag for å vise min støtte til alle dem som fortsatt kjemper den harde kampen for å være seg selv. Vi vet fortsatt ikke hva som lå bak angrepet i natt, men i Norge skal det være trygt å elske hvem man vil og ingen skal få skremme oss fra å være et åpent, raust og inkluderende land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Melby: Vi må sammen ta tryggheten tilbake

Det er bra at politiet ser på sikkerheten rundt Pride etter nattens skyting, mener Venstre-leder Guri Melby. Hun mener at vi sammen må ta tryggheten tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er forferdelig å våkne opp til nyheter om to drepte og flere skadde etter skyting utenfor London pub i natt, sier Melby i en uttalelse.

Hun sier at hennes tanker går til de skadde, drepte og pårørende.

– Vi kjenner ikke motivet til gjerningspersonen, men mange vil føle seg utrygge. Derfor er det bra at politiet nå ser på sikkerheten rundt et så stort arrangement som Pride. Vi må sammen ta tryggheten tilbake.

Justisministeren: Mine tanker går til alle berørte

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier hun holdes løpende orientert om skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag.

To personer er bekreftet døde etter skytingen og 14 personer er skadd. I alt åtte av dem er fraktet til sykehus med uavklart skadeomfang.

– Dette er en svært alvorlig hendelse som ryster oss alle. Mine tanker går til de drepte og skadde og alle berørte. Norge er et tillitssamfunn hvor alle skal føle seg trygge ute en lørdagskveld. Politiet har pågrepet en antatt gjerningsperson, og jobber nå for å avklare de faktiske forhold, sier Mehl i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trettebergstuen: – Et grusomt angrep på uskyldige

Skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag var et grusomt angrep på uskyldige mennesker uansett motiv, sier likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

– Jeg er dypt rystet og sjokkert over skytingen i Oslo sentrum i natt. Dette er et grusomt angrep på uskyldige mennesker uansett motiv, og jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de som er blitt rammet og deres pårørende, sier Trettebergstuen (Ap) i en uttalelse til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange skeive er nå redde, men dere er ikke alene, vi står sammen med dere i dette, legger hun til.

Listhaug: Åpenbart at skytingen skaper alvorlig frykt

Frp-leder Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB
Frp-leder Sylvi Listhaug (Frp). Foto: Terje Bendiksby / NTB Foto: NTB

Selv om vi ikke vet noe om motivet for Oslo-skytingen, er det åpenbart at det skaper alvorlig frykt, spesielt blant homofile, mener Frp-leder Sylvi Listhaug.

– Jeg er dypt rystet over den grusomme skytingen i Oslo i natt. Mine tanker går til familie og venner av de drepte og alle andre som nå er rammet av denne svært brutale hendelsen, sier Listhaug i en uttalelse på sin Facebook-side.

– Vi vet ikke noe om motivet for skytingen, men det er åpenbart at slikt skaper alvorlig frykt generelt, og spesielt blant homofile med tanke på hvor og når dette skjedde, sier hun videre.

– Nå må vi bidra til at de som er usikre og redde, skal føle seg trygge. Det skal være trygt for alle å leve sine liv i Norge.