Norsk næringsliv vil ikke ha EUs nye eggregler

Norsk næringsliv og flere organisasjoner frykter at EUs nye eggregel vil svekke den geografisk spredte eggproduksjonen i Norge og dessuten øke matsvinnet. Illustrasjonsfoto Foto: Gorm Kallestad / NTB
Norsk næringsliv og flere organisasjoner frykter at EUs nye eggregel vil svekke den geografisk spredte eggproduksjonen i Norge og dessuten øke matsvinnet. Illustrasjonsfoto Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske organisasjoner og næringsliv advarer mot økt matsvinn og svekket eggproduksjon dersom EUs forslag om innskrenking av holdbarheten på egg blir vedtatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs forslag om å innføre 28 dagers holdbarhet for egg er for tiden på høring. Av 31 høringssvar kommer 21 fra norske bønder, organisasjoner og næringsliv, melder Nationen.

Bakteppet for EU-forslaget er at deler av Europa sliter med salmonellasmitte. I dag er holdbarheten på egg i Norge 35 dager. Det nye regelverket for EU vil i utgangspunktet gå inn under EØS-avtalen og dermed også gjelde Norge.

– Fordelene ved en mer fleksibel regulering er mindre matsvinn, mindre transport, lavere utslipp og muligheten til å beholde en desentralisert eggproduksjon med små enheter over hele landet, noe som reduserer risikoen for fugleinfluensa, skriver Anja Fyksen Lillehaug fra Bondelaget i sitt høringssvar.

Matvaregiganten Rema 1000 tror ikke EU-regelen vil ha noen positiv effekt i Norge.

– I land som Norge vil forslaget om en holdbarhetsdato på maks 28 dager trolig øke matsvinnet uten at det vil påvirke kvaliteten på egg eller matsikkerheten, skriver kvalitetssjef Lydia Lineikro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender tar til orde for at holdbarhetsdatoen bør kunne forlenges i land hvor matsikkerheten og salmonella-risikoen tilsier det.

Flere organisasjoner peker på viktigheten av den geografisk spredte produksjonen av egg i Norge, og at forslaget vil svekke det.

Helse- og omsorgsdepartementet har varslet at de vil søke om unntak om forslaget blir en realitet.