Kronprins Haakon har krysset Grønlandsisen

Forskerne Hans Christian Steen-Larsen og Chantal Zeppenfeld sammen med kronprins Haakon og Vegard Ulvang.
Forskerne Hans Christian Steen-Larsen og Chantal Zeppenfeld sammen med kronprins Haakon og Vegard Ulvang. Foto: Harald Dag Jølle / Handout Uit.no / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kronprins Haakon har de siste ukene deltatt i en formidlingsekspedisjon på Grønland. Fredag ble første mål nådd, som var å krysse Grønlandsisen fra vest til øst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyser UiT Norges arktiske universitet i en pressemelding.

Kronprinsen har deltatt som ett av sju ekspedisjonsmedlemmer i ekspedisjonen over Grønland. Nå avsluttes ekspedisjonen for kronprinsens del, mens resten av følget fortsetter sin ferd på østkysten av Grønland.

– Han er kanskje den mest stødige seileren av oss alle

– Han har vært med på alt som skal gjøres når teltet skal opp og ned. Pulker skal pakkes opp og igjen. Primusen skal tennes, og vann skal smeltes. Latrine graves, og isbjørnsikring strekkes rundt leiren. I tillegg er han kanskje den mest stødige seileren av oss alle. Og utholdende, skriver ekspedisjonsleder Harald Dag Jølle.

Skilegenden Vegard Ulvang deltar også på ekspedisjonen.

Snart står kajakketappen for tur langs østkysten

Den andre delen av ekspedisjonen vil foregå med kajakk langs deler av østkysten, i et område hvor en rekke norske fangstmenn og forskere overvintret i mellomkrigsårene.

Formålet med ekspedisjonen er å formidle kunnskap og innsikt om arktisk natur, forskning og polarhistorie. I tillegg blir det tatt jevnlige snøprøver som skal leveres til klimaforskere.