Unikt vikingsverd funnet i Stavanger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deler av et gull- og sølvbelagt vikingsverd ble nylig funnet på Jåttå i Stavanger. Funnet kaster nytt lys over kontakten mellom vikingene og De britiske øyer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverdet ble funnet i to deler av to ulike personer som søkte med metallsøker uavhengig av hverandre, skriver Universitetet i Stavanger (UiS) i en pressemelding.

Selve sverdbladet er borte, men sverdgrepet har en svært detaljrik utsmykking som fremdeles er godt synlig. Sverdet stammer sannsynligvis fra England eller det som i dag er Frankrike, og det kan dateres tilbake til tidlig 800-tall.

Funnet er unikt fordi det tilhører en svært sjelden type sverd som er funnet rundt om i Europa. Dette kaster et nytt lys over kontakten vikingene i Vest-Norge hadde med De britiske øyer, ifølge forsker Håkon Reiersen ved Arkeologisk museum ved UiS.

– Med dette funnet må vi se på hele Jåttå-Gausel-området på nytt. Den markante samlingen av importerte praktfunn knyttet til både menn og kvinner fra området, viser at dette har vært et knutepunkt for kontakten over Nordsjøen, sier Reiersen.