Rettsmedisiner: Ingen av knivofrene i Kongsberg kunne ha overlevd

Uttalelser som den siktede etter Kongsberg-drapene kom med i forbindelse med pågripelsen førte til at PST mente hendelsen framsto som en terrorhandling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Uttalelser som den siktede etter Kongsberg-drapene kom med i forbindelse med pågripelsen førte til at PST mente hendelsen framsto som en terrorhandling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle knivofrene i Kongsberg ble påført så omfattende skader at man ikke kunne rukket å gjennomføre livreddende behandling, ifølge overlege Cathrine Olufsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettsmedisiner Cathrine Olufsen vitnet mandag i Buskerud tingrett i rettssaken mot Espen Andersen Bråthen. Hun redegjorde for skadene som var påført Gun Marith Madsen (78), Hanne Merethe Englund (56), Andréa Meyer (52), Liv Berit Borge (75) og Gunnar Erling Sauve (75).

De ble alle angrepet av Bråthen og drept mellom klokken 18.25 og 18.45 13. oktober i fjor. Alle de drepte hadde flere stikk- og hoggskader på kroppen.

Pilskader

Rettsmedisineren gjennomgikk også skadene hos de tre Bråthen hadde truffet med pil og bue inne på Coop Extra kort tid før angrepet i Hyttegata.

Blant dem som ble truffet, var politimannen Rigoberto Villarroel som fikk en pil minst ni centimeter inn i skulderen. Olufsen sa i retten at skaden var av moderat alvorlighetsgrad.

– Det må sees på som en tilfeldighet at den ikke har forårsaket en alvorlig og potensielt livstruende skade, sa Olufsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en høy risiko for alvorlig og dødelig utfall hos alle de tre med piltypene som ble brukt, sa hun.

Fant blod fra fire drepte på kniv

Kriminalteknikerne Trond Sandsbråten og Lars Enerhaugen gjennomgikk også systematisk åstedene i Hyttegata etter tur i retten mandag.

Gjennom bloddråper og fotavtrykk i blod kunne teknikerne følge deler av ruta Espen Andersen Bråthen gikk mellom åstedene utendørs i Hyttegata, og inne i boligene hos dem han drepte.

Flere ganger advarte Sandsbråten retten mot sterke bilder fra åstedene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble funnet blodspor fra fire av de fem drepte på den ene av de i alt fire knivene Bråthen hadde med seg under angrepet. Dette er en machetelignende kniv med et blad på 33 centimeter.

I tillegg ble det funnet blod fra alle de drepte på klærne til Bråthen.

Lenestol ødelagt av knivstikk

Da krimteknikerne ankom Bråthens 35 kvadratmeter store leilighet i Kirkegata i Kongsberg, fant de blant annet flere våpen på senga hans. Totalt ble det funnet ti replikavåpen, hvorav to var luftvåpen og resten var gasspistoler eller softguns.

I tillegg fant de bueutstyr, piler, pilspisser, sikte til bue, kastekniver, forsvarsspray og et sverd.

Bilder fra leiligheten viser også at en lenestol er fullstendig ødelagt etter å ha blitt stukket med kniv og skutt i med pil og bue mange ganger. Også en sofa på stua har flere knivstikk og pilmerker.