Byggenæringen vil ha strengere klimakrav

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byggeprosjekter bør få strengere klimakrav, mener næringen, som sier høyere krav kan gjøre bransjen i Norge mer konkurransedyktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsket om strengere krav kommer i forbindelse med at regjeringen jobber med å revidere byggteknisk forskrift (TEK), skriver Nationen.

Bærekraftsdirektør Randi Lekanger i Skanska er blant dem som vil at staten skal styrke klimakravene, for å hjelpe klimaambisiøse selskaper å bli mer konkurransedyktige.

– Vi mener det bør innføres obligatoriske grenseverdier for klimagassutslipp. Jeg tenker de allerede nå kan kreve 20 prosent kutt sammenlignet med dagens gjennomsnitt, og så skjer kravene i takt med teknologi- og kunnskapsutviklingen, sier hun. Entreprenørselskapet hun jobber for har mål om 70 prosent kutt innen 2030 og klimanøytralitet 15 år etter det.

Lekanger sier det også vil hjelpe om anleggsmaskiner som går på diesel, byttes ut med elektriske varianter. For at det skal skje, må kundene kreve det – og være villige til å betale, sier hun.

– Utslippsfrie maskiner er veldig kostbare i dag.

Glava, som produserer isolasjon og gipsplater, bygger en ny fabrikk der sistnevnte skal produseres med elektrisitet i stedet for gass.

– Det blir verdens første CO2-frie gipsplateproduksjon, sier kommunikasjonssjef Per Stræde.