Avsatt Polen-ambassadør vant over staten i retten

Oslo tingrett har gitt Norges tidligere ambassadør til Polen, Olav Myklebust, fullt medhold i søksmålet mot Justis- og beredskapsdepartementet etter at han ble fratatt sikkerhetsklareringen i 2020 på grunn av et kjærlighetsforhold til en thailandsk kvinne. Foto: Terje Pedersen / NTB
Oslo tingrett har gitt Norges tidligere ambassadør til Polen, Olav Myklebust, fullt medhold i søksmålet mot Justis- og beredskapsdepartementet etter at han ble fratatt sikkerhetsklareringen i 2020 på grunn av et kjærlighetsforhold til en thailandsk kvinne. Foto: Terje Pedersen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo tingrett har gitt den avsatte ambassadøren OIav Myklebust fullt medhold i konflikten om sikkerhetsklarering med staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en dom fra Oslo tingrett fredag kritiseres Sivil klareringsmyndighet (SKM) for feil lovanvendelse og for feil i saksbehandlingen da den i 2020 trakk Myklebusts sikkerhetsklarering tilbake.

Tilbakekallelsen medførte at han måtte fratre som Norges ambassadør i Polen og måtte reise tilbake til Norge hvor han måtte jobbe i Utenriksdepartementet under tilsyn.

Domstolen omtaler beslutningen om å trekke sikkerhetsklareringen som ugyldig.

Redusert erstatning

Tingretten har redusert Myklebusts erstatningskrav fra over 4 millioner kroner til litt over 1 million kroner, men dommerfullmektig Trond Buberg understreker at dette ikke har betydning for konklusjonen om at den tidligere ambassadøren har vunnet saken.

Han tilkjennes også full dekning av sakskostnadene sine i forbindelse med saken.

– Vi er godt fornøyd med tingrettens dom. Vi har ikke vært i kontakt med staten etter at dommen kom og har derfor ikke noe informasjon om hvordan de vil forholde seg til dommen, sier Myklebusts advokat Arild Jebens til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fikk godkjenning

Myklebust ble fratatt all sikkerhetsklarering etter at SKM gjorde en vurdering av at han i 2017 hadde fått en kjæreste fra Thailand og begynt å bygge feriehus i landet. Myklebust hadde to ganger tidligere informert, og fått fortsatt klarering av, to overordnede.

Etter at SKM ble opprettet i 2018 og hadde vurdert saken, mistet Myklebust all klarering og ble også ilagt tre års karantene før han kunne søke en ny. Etter dette saksøkte han staten ved Justis- og beredskapsdepartementet.

– Myklebust måtte som følge av den ugyldige avgjørelsen gå av som Norges ambassadør til Polen i mai 2020, drøye to år før planlagt avgang i august 2022. Dette har gjort at han er blitt påført et økonomisk tap som har en faktisk og rettslig årsakssammenheng med den ugyldige avgjørelsen, står det i dommen.