Nesten dobbelt så mange har tatt flåttvaksine i år

En flått kravler på menneskehud. Foto: Erlend Aas / NTB
En flått kravler på menneskehud. Foto: Erlend Aas / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stadig flere tar vaksine mot TBE-viruset, som spres av flått. FHI råder alle som ferdes mye i skog og mark der viruset er til stede, til å vurdere vaksine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall fra Nasjonalt vaksinasjonsregister (SYSVAK) som FHI har hentet ut for NTB, viser at 22.494 personer har tatt til sammen 28.335 doser med vaksine mot TBE-viruset så langt i år.

Det er nær en dobling fra samme periode i fjor, da 13.504 personer tok til sammen 15.428 doser.

Vaksinen beskytter mot skogflåttencefalitt, også kalt TBE-virus, som gir infeksjoner i hjernen og ryggmargen. Sykdommen rammer veldig forskjellig, men den kan i enkelte tilfeller gi svært alvorlig sykdom og langvarige problemer.

Kystområder

Vaksineanbefalingen fra FHI er som følger:

– I Norge bør det vurderes å gi TBE-vaksine til barn og voksne som ferdes mye i skog og mark og som erfaringsmessig ofte blir bitt av flått langs kysten i Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud.

Risikoen for smitte er høyest i disse områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos apotekkjeden Apotek 1 merker de økt pågang. De opplyser å ha solgt dobbelt så mange vaksiner mot flått hittil i år sammenlignet med samme periode i fjor.

– Vi ser at flere er opptatt av å beskytte seg i flåttsesongen, og særlig de som har skaffet seg hund eller katt under pandemien, har økt risikoen for å få flått inn i huset, sier farmasøyt Maren Lima i Apotek 1 i en epost til NTB.

Tre doser

I Norge regnes flåttsesongen fra april til november, men allerede i februar ble det rapportert om aktive flått på Sørlandet. De fleste flåttbitt er ufarlige, men de kan i verste fall gi virussykdommene TBE og borreliose. Det finnes ingen vaksine mot borreliose.

Rådgiver Yvonne Kerlefsen ved Flåttsenteret opplyser til NTB at de får mange henvendelser om TBE-vaksinen. Hun påpeker at det er tre doser i grunnvaksinasjonen, og at det ofte hender at folk glemmer å ta alle dosene, eller tar dosene til feil tid.

– Vaksinen kan tas når som helst på året, men det anbefales å påbegynne vaksinasjon på høsten/vinteren i god tid før flåttsesongen begynner. Vaksinen settes med sprøyte i overarmen, skriver Flåttsenteret i sine vaksinasjonsanbefalinger.